Cilt Estetiği Ve Sonuçları

Konusu 'Cilt Estetiği' forumundadır ve selma tarafından 2 Ocak 2015 başlatılmıştır.

  1. selma

    selma Yeni Üye www.pembeoje.com

    Estetik Cerrahi Düşünüyorsanız?
    Merhaba estetik!.

    Yapılan çalışmalardan elde edilen sonuçlar güzel ve çekici kişilerin hemen her ortamda başarı şanslarının da daha yüksek olduğunu ortaya koymuştur.


    Estetik Cerrahi ya da herhangi bir estetik uygulamayı yaptırmayı düşünen ya da yaptırmak üzere olanlar mutlaka bu yazıyı dikkatle okuyunuz;

    Estetik cerrahinin sonuçları çok kesin ve kalıcı olduğundan bir ameliyat yaptırmadan önce, gerçekte ameliyatı niçin istediğinizi ve ameliyat sonrası beklentilerinizi iyice düşünmek ve cevaplarını açıkça bilmek zorundasınız. Bu konuda kendinize karşı dürüst olmalısınız. Ameliyatı sadece kendiniz için istemelisiniz, başkalarının isteğiyle ya da başkalarını etkilemek için değil. Unutmayın ki estetik ameliyatlar sizin sadece görünümünüzü düzeltir, diğer insanlarla ilişkilerinizi düzeltmez, sosyal hayatınızda direkt değişiklik yapmaz. Estetik cerrahi, hem fiziksel hem de kendine güvende olumlu yönde değişiklikler yaratabilir ancak bir başka kişiyi etkilemek amacıyla yaptırılan ameliyatlar hayal kırıklığına uğratabilir. Arkadaşlarınızın ve sevdiklerinizin görünümünüz ve kendinize güveninizdeki değişikliğe olumlu yanıt vermeleri mümkündür. Ancak estetik cerrahinin, insanların size davranışlarında olağanüstü bir değişiklik yapmasını beklememelisiniz. Estetik cerrahi kararını sadece kendiniz için vermelisiniz.


    Estetik cerrahi için uygun adaylar; kendi ile barışık ancak, düzeltmek istedikleri fiziksel özelliği olanlar ve sadece bazı fiziksel özellikleri nedeniyle komplexe kapılan kişilerdir. Estetik cerrahi bu kişilerin kendileri ile ilgili imajlarını düzeltir veya daha da kuvvetlendirir. Yapılan araştırmalar gerçekçi beklentileri olan, ve ameliyat ve sonuçları hakkında iyice bilgilendirilmiş hastaların %90 oranında memnun kaldıklarını göstermektedir. Operasyon sonucu memnuniyetsiz olan hastaların memnun kalmama nedeni çoğu zaman kötü cerrahiden ziyade gerçekçi olmayan beklentiler ya da yapılan işlemin hangi problemleri düzeltip hangilerini düzeltmeyeceği konusunda bilgi eksikliğine bağlı yanlış beklentilerdir.


    Estetik cerrahiye karar verdiğinizde doktorunuzla görüşmeniz gerekir. Bu görüşmede kendinize ve doktorunuza karşı samimi olmak ilk kuraldır. Ameliyattan beklentilerinizi en açık şekliyle ifade etmelisiniz ve doktorunuzun söylediklerini iyice anlamalısınız. Görüşmenin sonunda sizin ve doktorunuzun birbirinizi tümüyle anladığınızı hissetmeniz ve mutabık olmanız gerekir. Bu mutabakat olmadığı takdirde sonuçtan memnun kalmayabilirsiniz.

    Doktorunuzla tam olarak mutabık kaldıysanız, ameliyat gününü kararlaştırabilirsiniz. Ameliyat için fiziksel ve ruhsal en rahat durumda olduğunuz dönemi seçmenizde fayda vardır. Ayrıca iyileşme döneminde size hem fiziksel hem de duygusal olarak destek verebilecek birisinin olması şarttır. En güçlü hastaların bile ameliyat sonrası desteğe ihtiyacı vardır. Bu kişinin, sizi kararınızda destekleyen birisinin olması çok daha iyidir. Bir çok hasta ameliyatın ilk günlerinde şişlik ,morluk ve çektiği ağrılarla birlikte sonucu da bilememekten dolayı depresyona girer ve pişmanlık yaşar. Bu dönemde, sizi gerçekten desteklemeyen birinden alacağınız yardım, bu dönemi daha zor geçirmenize neden olacaktır. Ameliyat kararınızı eleştiren kişilerden kaçınmalısınız.

    Ameliyat sonrası yaklaşık bir hafta kadar kendinizi mutsuz hissedebilirsiniz. Bu çok sık görülen geçici bir durumdur.

    Ameliyatınız ve sonuçları hakkında, arkadaşlarınızdan ve aile bireylerinden olumsuz eleştiriler alabilirsiniz. Anneniz veya babanız sizi eski halinizle de sevdiklerini söyleyebilirler. Arkadaşlarınız arasında sebebi kıskançlık olabilecek negatif yaklaşımlar olabilir. İyileşme döneminde olumsuz bir çok görüş, eleştiri alabilirsiniz. Böyle durumlarda, sizi ameliyat kararına iten nedenleri tekrar hatırlamanızda fayda vardır. Önemli olan sizin ne istediğiniz ve elde ettiğinizdir.

    Görünümümüzde bazı değişiklikler yapmak istemek çok normaldir. Aslında hemen her gün bir çok insan bunu yapmaktadır. Bunun için makyaj ürünlerini kullanmaktayız, çok ince dudaklarımızı kalın gösterebilmek için makyaj hilelerine başvurmaktayız, yüzümüze fondöten sürmekteyiz, saçsızlığımızı örtmek için peruk takmakta, tüylerden kurtulmak için epilasyon yaptırmakta, saçımızın rengini ve şeklini değiştirmekteyiz. Görüntümüzün kendimizi nasıl hissettiğimize etkisi çok büyüktür. Hepimiz olabildiğince en iyi şekilde görünmek isteriz. İyi göründüğümüzü bilmek kendimize olan güvenimizi artırmaktadır. Fiziksel çekici kişiler sadece daha ilgi çekici olmanın dışında kişisel ve sosyal ilişkilerde de daha tercih edilir olmaktadırlar. Ancak, kalıcı bir değişiklik yapmak söz konusu olduğunda karar verme aşamasında sorunlar ortaya çıkmaktadır. Aşılması gereken engeller sadece ameliyat korkusu ya da sonucun nasıl olacağına dair endişelerimiz değildir. Aile ve arkadaşlarımızın bakış açıları ve dinsel tabularımız da aşılması gereken engellerdir. Saçımızı şekilden şekle sokmamızı onaylayan ailemiz burun ameliyatına karşı çıkabilir. Saç ekimini doğal karşılayan birçok dindar insan burun estetiğini günah sayabilir. Tüm bunlar başlangıçta karşımıza çıkan ve karar vermemizde etkisi olan faktörlerdir.

    Tüm bunları aşıp ameliyat kararı veren kişiyi yine başka bir önemli sorumluluk beklemektedir. Kişi kendisini ameliyat edecek kişinin gerçek bir plastik cerrah olup olmadığını ve bu konuda ehil olup olmadığını araştırmak zorundadır.

    Estetik cerrahi isteyen bir kişi, bu konuda kararlı ve yeterince bilgilenmiş olmalıdır; diğer aile bireylerinin, eşinin veya önemli bir başka kişinin isteği ile ya da yeterince bilgilenmeden ameliyat olmak hiçbir zaman uygun değildir. Ameliyat için kararlılık ve motivasyonu tam olan kişilerin daha az ağrı hissettikleri, daha hızlı iyileştikleri ve sonuçtan daha fazla memnun oldukları belirlenmiştir.

    Ameliyat öncesi görüşmeler aynı zamanda kişilerin bilgilendirildikleri ve eğitildikleri zaman dilimleridir. Bu nedenle ayaküstü danışmalar ve ameliyat ücretini sormak yerine hastanın doktoru ile görüşmek için mutlaka önceden randevu alması ve mümkünse geniş bir zaman diliminde aklına gelen her şeyi sorması gerekir.

    Ameliyat için uygun dönem?

    Estetik cerrahi alanındaki gelişme, yeni teknikler ve yeni malzemeler, ameliyat sonrası iyileşme ve normal hayata dönme süresini de eskiye oranla kısaltmıştır. Çoğu zaman bir hafta bazen 2-3 gün içinde işe dönülebilmektedir. Çalışan, okuyan ya da herhangi bir döneme iyileşmiş olarak girmek isteyen bir hasta adayı en çok kaç günde iyileşeceğini merak etmektedir. Her ne kadar 3-5 veya X günde iyileşip işe dönebileceğiniz varsayılsa da bu varsayımlar tamamen normal seyreden durumlar içindir. Özellikle başta enfeksiyon ya da hematom gibi olabilecek bazı komplikasyonlar iyileşmenin sürecini uzatacaktır. Bu nedenle ameliyat planlaması yaparken olası komplikasyonları hesaba katarak sizin için en uygun dönemi seçmelisiniz.

    Ameliyat olmaya karar verdiniz ve doktorunuzu da buldunuz...

    Ameliyat öncesi aklınıza takılan bir soru oldu... Mutlaka doktorunuzu arayıp yeniden bilgilenin. Hiç bir plastik cerrah kafasında soru işaretleri olan ve yeterince motive olmamış hastasını ameliyat etmek istemez. Endişelerinizin yerini güven duygusu aldığında ameliyat sonrası da iyileşmeniz çok daha hızlı ve komplikasyonsuz olacaktır.

    Ameliyat oldunuz...

    İyileşme döneminde en çok ihtiyacınız olan şey sabır. Hergün aynada ameliyat bölgenizi kontrol edip türlü düşünceler üretmek sizi ve doktorunuzu üzmekten başka bir işe yaramaz. Şişlikler, morluklar, ağrı ya da geçici uyuşukluklar ve asimetriler geçirilen ameliyatın geçici sonuçlarıdır. Doktorunuz hangi durumlarda endişe etmeniz ve kendisini aramanız konusunda sizi bilgilendirecektir. Bunların dışında sabırla iyileşmeyi beklemeniz, verilen ilaçları düzgün kullanmanız ve doktorunuzun önerilerine harfiyyen uyarak normal kontrollerinize gelmeniz gerekir. Çoğu estetik ameliyat sonrası 2-3 gün içinde işe dönebilmenize rağmen, iyileşme dönemi 3 haftayı bulur ve nihai sonuçlar 6 aydan önce ortaya çıkmaz.

    Komplikasyonlar (İstenmeyen ve beklenmeyen durumlar)


    Genellikle hangi işi yapıyor olursak olalım işin sonucunda beklentilerimiz hep olumlu yöndedir ve sorun oluşmayacağını düşünürüz. Böyle düşünmek ve ummak olumsuz düşünmekten daha sağlıklıdır. Ancak, hedefe giderken bazen önümüze istemediğimiz engellerin de çıkabileceğini hesap etmek engelleri sorunsuzca ve az hasarla aşmayı kolaylaştıracaktır.

    Her ameliyatta ya da uygulamada bir çok komplikasyon ihtimali vardır. Komlikasyon; önlenebilen ama tamamıyla engellenemeyen istenmeyen durumlara verilen addır. Enfeksiyon, hematom gibi her ameliyatta olabilecek komplikasyonlar yanında yapılan operasyon cinsine bağlı olarak ya da kişinin kendisinden kaynaklanan problemlerden dolayı ortaya çıkabilecek farklı farklı komplikasyonlar vardır. Enfeksiyon en sık görülen genel komplikasyondur. Önlemek için steril ortam, steril alet ve malzemeler, dezenfektan ve antibiyotikler kullanılır. Bu şekilde enfeksiyon ihtimali en aza indirilir ama tamamen engellenemez. Her ameliyatın enfeksiyon riski vardır. Ya da hematom (ameliyat bölgesinde kan toplanması), enfeksiyona göre önleme şansı daha yüksek olan bir komplikasyondur, ama herşeye rağmen oluşabilir.

    Ameliyat kararı veren kişinin ameliyatı ile ilgili olası komplikasyonları da doktoruna sorması ve bu olasılıklara hazırlıklı olması gereklidir. Herhangi bir işlem sonrası oluşan komplikasyon ile mücadele esnasında en istenmeyen hasta grubu '' bu benim başıma niye geldi, doktorum hata mı yaptı, niye oldu, ne olacak'' şeklinde sürekli ah-vah eden hastalardır. Bu hastalar bu şekilde davranarak hem kendilerini, hem doktorlarını, hem çevresindekileri boş yere üzerler ve aslında kendi tedavilerini de sabote etmiş olurlar. İlginç bir şekilde bu hastaların iyileşmeleri de uzun sürer.

    Ameliyat kararı veren kişinin komplikasyonlara da hazırlıklı olması ve herhangi bir komplikasyon oluştuğunda panik yapmaması gerekir. Unutmayın ki komplikasyonlar hedefinize varmanızı sadece bir süre geciktirebilir, engelleyemez.

    Ameliyat Öncesi ve sonrası Dikkat etmeniz gereken diğer hususlar;

    Operasyon öncesi ve sonrası dikkat etmeniz gereken konular aşağıda belirtilmiştir.

    Genel Anestezi İle Birlikte Planlanan Operasyonlar İçin dikkat etmeniz gerekenler
    1. Her şeyden önce genel anestezi yöntemlerinin sistemik hastalığı olmayan kişilerde risklerin çok az olduğunu bilerek cerrahi stresinizi en alt seviye tutmaya çalışınız. Hastane odasında yapılacak ilaçlarla bu stresiniz azalacak ve ameliyathaneye giriş ve çıkışınızı çok net hatırlamayacaksınız.
    2. Yüksek tansiyon, kalp hastalığı, idrar yolları hastalıkları gibi rahatsızlıklarınızı ve sürekli kullandığınız ilaçları bize bildiriniz.
    3. İlaç alerjiniz varsa bize bildiriniz.
    4. Tüm operasyonlarımız için en az 7 gündür aspirin, E vitamini, C vitamini, Ko-enzim Q ya da benzer ilaçlar kullanmıyor olmanız gerekmektedir. Kullanıyorsanız bize bildiriniz. Kanama eğilimi yarattığı için, operasyon öncesi ve sonrası alkol almayınız. Hanımlar için adetin 1-3 günler arası kanama için riskli dönemdir.
    5. Doku kanlanmasını azalttığı ve yara iyileşmesini olumsuz etkilediği için yüz germe, meme ve karın operasyonlar başta olmak üzere operasyonlar öncesi ve sonrası sigara içmeyiniz.
    6. Zayıflama amaçlı ilaçlar (Zenical vs.) kullanıyorsanız bize bildiriniz.
    7. Operasyon günü yada bir gün önce banyo yapınız. Vücut şekillendirme operasyonlarından birisi yapılacaksa, koltuk altı ve genital bölge temizliği yapınız. Operasyon bölgesini sabunla yıkayınız.
    8. Anestezi cihazları, kan oksijen seviyesini ölçümleri parmak ucundan yaptığı için ojelerinizi siliniz.
    9. Yüz operasyonları için operasyon günü makyaj yapmayınız.
    10. Operasyon sonrası hemşireler olmadan ayağa kalkmayınız.
    11. Bize danışmadan ilaç kullanmayınız. (Tylol hot benzeri soğuk algınlığı ilaçları aspirin ve benzerleri)
    12. Operasyon sonrası ilk gün araba kullanmayınız, önemli kararlar almayınız.
    13. Operasyon sonrası ikinci gün evinizde istirahat ediniz. Sonraki günlerde aksi söylenmediği takdirde, kademeli olarak günlük aktivitelerinize dönebilirsiniz.
    14. Aşağıdaki durumlarda vakit kaybetmeden bize ulaşınız
    a. 38 derecenin üstünde ateş
    b. Operasyon bölgesinde kızarıklık yada morarma
    c. Sonradan ortaya çıkan ciddi ağrı ve şişlik
    d. Operasyon bölgesinde biriken sıvıları biriktiren plastiğin dren kabının çok hızlı dolması
     

Sayfayı Paylaş