X

Tiroid Nodülleri Nasıl Tedavi Edilir

Boynun ön tarafında nefes borusuna yakın olan ve iki tarafa uzanan tiroid bezi metabolizmanın hızını belirleyen hormonların salgılanması görevini üstlenmektedir. Tiroid nodülleri guatr adı verilen hastalığa yol açar. Tiroidde oluşan bu nodüller farklı sebeplerle meydana gelebildiği gibi değişik özellikleri de vardır.

Eskiye oranla ultrason tekniğindeki gelişmelerle birlikte tiroid nodüllerinin en küçükleri bile anında tespit edilebilmektedir. Bu nodüllerin görülme sıklığı tüm dünyada oldukça yüksektir. Yani yaygın bir hastalık olarak bilinmektedir. Nodüllerin büyük bir kısmı tedavi gerektirmeyecek kadar önemsizdir; fakat yüzde 5 gibi bir bölümü ise kansere yol açmaktadır. Bu nodüller kadınlarda çok daha fazla olmakla birlikte kanser eğiliminde olanlar erkeklerde daha fazla görülür. Her ne kadar büyük bir kısmı zararsız olsa da her nodülün doktor kontrolünde değerlendirilmesi gerekir. Kişide tiroid nodüllerine en çok sebep olan faktörler şu şekildedir:



  • Kişinin ailesinde de bu hastalığın görülmesi
  • Genetik faktörler
  • Triod hastalıkları
  • İyot eksikliği

Tiroid nodülleri nasıl teşhis edilir?

Bu tarz nodüller genellikle ağrı olmadan klasik boyun muayeneleri esnasında tespit edilmektedir. Bu sebeple rutin kontrollerinizi yaptırırken doktorunuzun boyun muayenesi yaptığından emin olmalısınız. Nodüllerin büyük bir kısmı dışardan bakıldığında belli olmasa da bir kısmı ise fark edilebilecek kadar büyüktür. Nodül tespit edildikten sonra kişinin klinik bulguları, hastalık özgeçmişi, fiziksel muayene hep birlikte değerlendirilmelidir. Çok küçük yaşlarda boyun bölgesinde radyasyona maruz kalan kişilerde bu nodüllerin görülme olasılığı çok fazladır.

Tiroid nodülünün kansere dönüşme riskini artıran unsurlar:

  • Tek nodülün saptanması
  • Nodülün sert yapıda olması
  • Boyundaki lenf düğümlerinin büyümesi
  • Hormon tedavisine yanıt vermeyen nodül

Tiroid nodülünde uygulanan yöntemler:

  1. Ultrason:

Ultrason esnasında tiroid bezinin yağısı ve içeriği incelenir. Yine bu sayede nodüllerin sert mi yumuşak mı olduğu da belirlenmiş olur. eğer nodül 1.5 cm’den küçükse ve kanser riski yoksa 6 ayda bir fiziksel muayene ye devam edilmesi önerilir.

  1. Biyopsi:

İnce bir iğne yardımıyla nodülün içinde sıvı örneği alınır ve laboratuvar ortamında incelenir. Biyopsi sonucunda uygulanacak tedaviye karar verilir. Eğer nodül iyi huyluysa muayene 6 ayda bir tekrarlanarak nodülün gelişimi incelenir. Yapılan muayenelerde nodülün büyüdüğü tespit edilirse cerrahi müdahaleye karar verilebilir. Aksi halde nodül büyümeye devam eder. Nodül iyi huylu olmasa bile ameliyat estetik açıdan da gerekli örülür. İğne biyopsisi ile nodülde kanser oluşumu gözlenmişse ameliyat artık tek çare olur.

Pembeoje.com :