Şaşılık ve Göz Kayması Tedavisi

Göz kayması, şaşılık, düz açıyla bakması gereken gözlerin farklı yönlere bakması anlamına gelir. Çoğu zaman gözlerin bir normal bakarken diğeri farklı bir yöne hafif kayma gösterebilir ya da ikisi de farklı yönlere bakabilir. Görülme oranı ise çok fazla değildir.

Şaşılığın oluşma nedenleri

Şaşılığın tam nedeni bilinmemektedir. Gözde bulunan göz kaslarındaki dengesizlik, yapısal bozukluklar, genetikten gelen sorunlar şaşılığın nedenleri arasında sayılabilir.


İç Giyim

Göz kaymasının tespiti

Göz doktorunun yapacağı özel muayene sonrasında gözde kayma tespit edilebilir. Özel aletlerle yapılan tetkikler ve testlerle teşhis konur.

Erişkinlerde şaşılık

Erişkin yaşlarda da şaşılık görülebilir. Çocukluktan itibaren oluşan şaşılık dışında erişkinlerde beyin tümörü, tiroid hastalığı, diyabet rahatsızlıklar araştırılarak şaşılığın sebebi araştırılır.

Erişkinlerde şaşılığın belirtileri arasında kişinin çift görmesidir. Bunun yanında sürekli baş ağrısı, gözün ağrıması, başı her daim eğik tutmak belirtileri arasındadır. Eğer çocukluktan kalma bir şaşılık varsa bunun belirtileri çok azdır.

Şaşılık tipleri nelerdir?

Üç tip şaşılık vardır. Bunlardan birincisi her iki gözün de içe doğru bakma eğilimi gösteren şaşılık tipidir. Ameliyat ile bu durum düzeltilebilmektedir. Yapılacak ameliyat sayesinde göz bakışta paralellik oluşturulur ve gözlerin normal bakması sağlanır. İkinci tip şaşılık ise gözlerin dışa doğru bakmasıdır. Genellikle yorgunluk esnasında, bir hastalıkta ya da dalgınlıkta meydana gelebilecek bir şaşılık tipidir. Üçüncü şaşılık tipi ise uyum göstererek içe doğru bakışların kaydığı şaşılık tipidir. Bu şaşılık tipinde kişi uzağı rahat şekilde görür ancak yakını iyi göremeyen kişilerde ortaya çıkar.

Erişkinlerin şaşılık tedavisi nasıl yapılır?

Yapılacak ilk tedavi yöntemi göz egzersizleridir. Eğer göz yeteri şekilde çalışmıyorsa bu tedavi yöntemi kullanılır.

Şaşılıkta kullanılan prizmalı gözlükler ise sadece küçük dereceli kaymalarda kullanılmaktadır. Bu yöntem çift görmeyi azaltacak düzeydedir.

Diğer bir tedavi yöntemi ise ameliyattır. Ameliyat her yaştaki kişiye uygulanabilir. Lokal anestezi uygulanarak yapılan ameliyatta amaç, kişinin çift görmesini azaltmak, gözlerin aynı yöne bakmasını sağlamaktır.

pembeoje

Sormak istediklerinizi, Deneyimlerinizi ve Fikirlerinizi Yorum Yaparak Paylaşabilirsiniz...

Bu Konuya Yorum Yapın