Su Çiçeği Belirtileri

Suçiçeği, vücudun kaşıntılı ve kırmızı kabarcıklar dökerek yorgunluk ve ateşin ortaya çıktığı bulaşıcı bir hastalıktır. Su çiçeği, bol sıvı kaybına ve baş ağrısına sebep olur. Şiddetli kaşıntı ve yüksek ateş çocukların hemen hepsinde görülür.

Su çiçeği belirtileri şöyledir:

  • Kuluçka dönemi 2-3 hafta süren suçiçeği, üçüncü haftaya girmesiyle birlikte belirtilerini de göstermeye başlar.
  • Grip şeklinde başlayan hastalık, yüksek ateş ve deride sivilceler çıkmaya başlamasıyla iyice vücuda yerleşir.
  • Bu rahatsızlıkta sivilceler çok kaşıntılı olacağından çocukların bu sivilceleri kaşımaları hastalığın daha uzun sürede geçmesine sebep olacaktır.
  • Kaşınan sivilcelerin içi sıvı doludur. Farklı boylarda olan sivilceler yaklaşık 5-6 gün içinde kabuklanır ve kurumaya başlar.
  • Kurumaya başladıktan sonra bulaşıcı olma etkisi kaybeden suçiçeği zararsız hale gelir.

Bulaşıcı bir hastalık olan su çiçeği, havada çok çabuk üreyen bir virüs sayesinde kişinin hapşırması veya temas yoluyla geçen bir hastalıktır. Solunması ile direk olarak üst solunum yollarından başlayarak lenf bezlerine ve oradan karaciğer ve dalak gibi organlara dağılarak çoğalır. Kendini, ateş, karın ağrısı, halsizlik, ateş gibi belirtilerle gösterir.


İç Giyim

Su çiçeği geçiren bir çocukta hastalık yaklaşık olarak 5 ile 10 gün arasında devam eder. Su çiçeği hastalığı, eğer kaşınma sırasında mikrop kaparsa ciltte iz bırakır. Ancak bunun öncesinde herhangi bir iz bırakma söz konusu değildir.

Su çiçeği tedavisinde kesinlikle aspirin kullanılmaz. Bunun sebebi çocuklarda beyin iltihabına sebep olabileceğidir. Eğer çok şiddetli kaşınma olursa losyon ve intihistminli ilaçlar kullanılabilir. Önemli olan sivilcelerin kaşınmaması ve çıkan ateşin kontrol altına alınmasını sağlamaktır.

Su çiçeğinde çocukken vurulan aşısı sayesinde bağışıklık kazanılsa da ileriki yaşlarda zona olarak tekrar ortaya çıkma olasılığı mevcuttur. Hiç suçiçeği çıkarmayan biri zona geçiren birinin yanında bulunursa suçiçeği çıkarma olasılığı yüksek olur.

Su çiçeği, bir yaşını doldurmuş bebeklere yani on üç aylık bebeklere yapılır. Beş altı yaşına gelindiği zaman aşı tekrarlanmalıdır. Hamilelik döneminde suçiçeği geçirme riski taşıyan anne adayları olabilir. Bu yüzden hamile kalınmadan önce aşı olunmalı ve yaklaşık dört hafta süreyle hamile kalınmaması çok önemli olmaktadır.

pembeoje

Sormak istediklerinizi, Deneyimlerinizi ve Fikirlerinizi Yorum Yaparak Paylaşabilirsiniz...

Bu Konuya Yorum Yapın