Suçiçeği Hastalığı Nedir? Su Çiçeği Nasıl Geçer?

Genellikle çocuklarda görülen suçiçeği, çok sık görülen bir hastalıktır. Bulaşıcı bir hastalıktır. Varicella-zoster virüsünden oluşan suçiçeği aynı zamanda zona hastalığını da oluşturan bir virüstür. Suçiçeği çocukluk döneminde ortaya çıkarsa da zona genellikle suçiçeği geçirmiş olan çocukların yetişkinlik ya da yaşlılık dönemlerinde ortaya çıkar.

Su çiçeğinin belirtileri nelerdir?

  • Baş ağrısı
  • Yüksek ateş
  • Karın ağrısı
  • Halsizlik
  • Yüz, kafa derisi ve gövdede kızarıklıklar ve sonrasında içi su dolu görünüm alır.

Suçiçeği, çok hızlı bulaşan ve hızla çoğalan bir yapıya sahiptir. İlk belirtiler suçiçeği geçiren birinden temasla 15-16 gün sonra ortaya çıkar. Döküntü öncesi baş ağrısı, karın ağrısı, ateş ve halsizlik başlar.


İç Giyim

Suçiçeğinin ilk tedavisi aslında aşıdır. Genellikle 15 aylıkken tüm çocuklar suçiçeği aşısı olmalıdır. Suçiçeği, insandan insana soluma, hapşırma, öksürme yoluyla geçer.

Hamilelik döneminde suçiçeği geçirilmesi oldukça risklidir. Bu yüzden hamilelik sırasında suçiçeği geçiren bir kişi ile temas edilirse muhakkak bağışıklığın olup olmadığı kontrol edilmelidir. Kan testi ile bu durum tespit edilebilir.

Suçiçeği

Su çiçeğinin bebek üzerinde etkisi var mıdır?

Hamile birinin suçiçeği geçirmesi durumunda damardan asiklovir tedavisi uygulanır. Asiklovir, gebelik durumunda kullanılan C kategorisi ilaçlar arasında yer alır. Hamileler üzerinde olumsuz etkisi yoktur. Annede aktif şekilde suçiçeği enfeksiyonu varsa bebek bu durumdan olumsuz şekilde etkilenebilir. Çoğu bebekte herhangi olumsuz bir etki görülmez.

Yetişkinlerde ve Hamilelerde Su çiçeği

Su çiçeğinden korunma yolları nelerdir?

  • Suçiçeğinden korunma yollarından ilki suçiçeği geçiren hastalarla temas etmemektir.
  • Suçiçeği geçiren çocuk okula gönderilmemelidir.
  • Suçiçeği bulaşan kişi ilk temasta 72 saatte aşı yaptırmalıdır.

Gebelikte su çiçeği durumunda ne yapılır?

Son derece önemli bir konudur. Gebelikte suçiçeği 8-20.haftaları arasında ise suçiçeği en yüksek seviyededir. Bu dönemde bebeğin hayatına son verme ya da vermeme anne ve babaya aittir. Doğumdan beş gün öncesi ve sonraki ilk iki gün içinde bir suçiçeği vakası görülürse yeni doğan bebeklerde suçiçeği olma ihtimali %20-25 arasındadır. Yeni doğan bebekte suçiçeği görülmesi durumunda %30’luk bir oranda ölüm riski vardır. Böyle bir durumda doğum en az 5 gün geciktirilmelidir. Doğumdan sonraki ilk bir haftada ya da daha uzun sürede suçiçeği görülürse bebekte de suçiçeği görülme riski vardır. Fakat bebek bu durumdan fazla etkilenmez ve bebek suçiçeğini hafif şekilde atlatır.

pembeoje

Sormak istediklerinizi, Deneyimlerinizi ve Fikirlerinizi Yorum Yaparak Paylaşabilirsiniz...

Bu Konuya Yorum Yapın