Anomalili Doğum Nedir, Nedenleri Nelerdir?

Bebek bekleyen her anne ve babanın korkulu rüyalarından biri anomali yani doğuştan bebeklerin engelli doğmalarıdır. Bunun iki nedeni vardır.

  • Anne ya da babada genetik yapıda olumsuzluk oluşturacak bir durum söz konusudur.
  • Anne veya babada genetik açıdan herhangi bir problem yokken doğumda bebeğin kromozomlarımda oluşan bozukluktur.
  • Çoğu zamanda bu iki faktör hiç rol oynamazken hamileliğin ilk üç ayında alınan ilaçlar, röntgen ışınlarına maruz kalmak, mikrobik hastalık geçirmek de anomalili doğuma neden olabilir.

Akraba evliliği düşünmeyin

Günümüzde hala akraba evliliği yapan birçok çift vardır. Ancak akraba evliliğinde bebeğin anomalili doğması riski vardır. Tüm hamilelikler içinde anomalili bebek doğma riski %1-2 arasındadır. Ancak akraba evliliğinde bu risk biraz daha artmaktadır. Akraba evliliğinde hem annede hem de babada aynı hasta gen olacağından kromozom yoluyla bebeğe geçme oranı oldukça yükselir. Birinci derece akraba evliliklerinde bu risk daha çok artmaktadır. Bu yüzden akraba evliliği bile yapılmış olsa genetik araştırmaların muhakkak yaptırılması gerekir.


İç Giyim

Hamilelik döneminde ilaç kullanımı

Hamileliğin ilk üç ayı çok önemlidir. Hamileliğin ilk üç ayında bebek için zararlı olduğu belirlenen ilaçların kullanımı bebeği etkileyecektir. Annenin ilk üç ayı boyunca mikrobik hastalıklara yakalanması bebeği etkiler. Kızamıkçık, frengi, kabakulak, grip gibi hastalıklar genlerde bozukluğa sebep olabilir. Bu durum ise bebeğin anomalili doğmasına neden olur.

Anne karnında bebeğin engelinin saptanması

Anne karnında bebekte oluşabilecek engel birçok yolla tespit edilebilmektedir. Doğum öncesi bakım alınması ve kontrollerin düzenli olarak yaptırılması hamilelikte oluşabilecek anomalili durumlarının tespiti için önemlidir. Anne karnında bebeğin engelli olup olmadığını anlamak için en uygun tespit yöntemi ultrasonografidir. Hamileliğin ilk haftasından itibaren fiziksel anormallikler tespit edilebilir. Hamileliğin on ikinci haftasında alınacak ultrasonografiyle bebeğin ense cilt kalınlığı ölçülür. Buna göre Down Sendromunun olup olmadığı anlaşılabilir.

Anne baba adayları ne yapmalı?

Anne baba olmak isteyen kişilerin ilk dikkat etmesi gereken akraba evliliğini düşünmemeleridir. Bunun yanında alkol, sigara, röntgen ışınlarından uzak kalmak ve bulaşıcı hastalıklardan korunmak için önlem alınmalıdır. Bunlar önlenebilir durumlardır. Ancak önlenemeyen engeller için tek yapılması gereken doğum öncesi bakımdır.

pembeoje

Sormak istediklerinizi, Deneyimlerinizi ve Fikirlerinizi Yorum Yaparak Paylaşabilirsiniz...

Bu Konuya Yorum Yapın