Hamilelikte Su Gelmesi

Hamilelikte su gelmesi olayına gebeliğin son haftalarında rastlanılır. Su gelme olayı kişiden kişiye farklı şekilde yaşanabilmektedir. Kimi zaman bir bardak suyun bacaklarınızdan akıp gittiğini hissedersiniz kimi zaman ise gelen su miktarı bundan çok daha azdır. Su geldiğinde annenin kıyafetleri ıslanır ve bu arada bir ağrı da hissedilebilir. Bazen su gelirken anne hiçbir ağrı da duymayabilmektedir.

Hamilelikte Suyun Geldiği Nasıl Anlaşılır

Bebeğin anne rahminde kaldığı süre zarfında onu koruyan amnion suyu oldukça berrak ve ılıktır. Eğer gelen su sızıntı şeklindeyse bazen anneler bunu idrar kaçırma ile karıştırabilmektedir. Suyun gelip gelmediğini anlamak için doktorunuza başvurmanız gerekir.


İç Giyim

Hamilelikte Gelen Suyun Özellikleri

Kadınlarda sıklıkla görülen vajinal akıntılarda akıntının kıvamı oldukça koyu olup aynı zamanda yapışkan bir yapıya da sahiptir. Halbuki amnion sıvısı tıpkı normal su gibi berrak ve akışkandır. Bu suyun rengi sarımsı olabileceği gibi koyu kahverengi veya yeşile yakın bir renkte de olabilmektedir. Amnion sıvısının çok gelmesi ile kişinin kıyafetlerinin yanı sıra oturduğu yer de tamamen ıslanabilmektedir. Bu su geldiğinde kişi bacaklarında ılık bir akıntı fark eder.

Amnion Sıvısının Önemi:

Gebeliğin 3. haftasından doğuma kadar geçen sürede bebek amnion adı verilen bir kesenin içerisinde bulunur. Bu kesenin içindeki su içinde bebek hem kolaylıkla hareket eder hem de bu su sayesinde beslenir. Bu sıvının en büyük özelliği bebeği dış etkenlere karşı korumasıdır. Yine bebeğin sinir ve kas sistemi ile organları da bu sıvı sayesinde gelişmektedir. Sıvının ılık olması bebeğin bulunduğu ortamın statik bir ısıda kalmasına yardımcı olur. Bu sıvının kaynağı bebeğin kendisidir. Yani bebek bu sıvıyı içer ve idrar yolu ile tekrar ortama gönderir. Bebeğin anne karnında sağlıklı olması ve vücudunun güzel bir şekilde gelişebilmesi için yeterince sıvının bulunması gerekir. Doğuma yakın sürede anne karnında yarım litreye yakın amnion sıvısı bulunmaktadır.

Amnion Zarının Açılması:

Bazen amnion zarı doktor veya hemşire tarafından yırtılıp sıvı dışarıya boşaltılabilmektedir. Doğuma yakın süreçte anne ağrı çekerken rahim de açılmaya başlar. Rahim 5 cm açıldığında hemşire özel bir aletle amnion kesesini yırtarak sıvının dışarıya akmasına yardımcı olur. Bu uygulamaya amniyotomi adı verilmektedir. Amniyotomi sayesinde doğum daha kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleşir.

pembeoje

Sormak istediklerinizi, Deneyimlerinizi ve Fikirlerinizi Yorum Yaparak Paylaşabilirsiniz...

Bu Konuya Yorum Yapın