Boş Gebelik Nedir, Belirtileri Nelerdir ?

Genellikle halk arasında boş gebelik olarak adlandırılan olay, bebeğin plasentasının ve içinde bulunacağı kesenin oluşmasına rağmen embriyonun görülmemesidir.

Boş Gebelik

Kesenin içinde sadece su vardır, bu sebeple ultrasonda sadece simsiyah bir kese görülür.


İç Giyim

Boş gebelik belirtileri nelerdir?

Boş gebelik hamileliğin ilk aylarında gebelik kayıplarına yol açar. Aynı normal gebeliklerde olduğu gibi annede baş dönmesi, mide bulantısı, yorgunluk gibi belirtiler görülür. Bu sebeple gebeliğin olup olmadığı sadece annenin şikayetlerine bakılarak anlaşılmamaktadır. Kimi zaman boş gebelik yaşayan kişilerde lekelenme olabilir. Lekelenme ve kanama sonrası doktora gidildiğinde ultrasonda gebeliğin olmadığı ortaya çıkar. Boş gebeliği olan hanımların büyük bir kısmı evde kendiliğinden düşük yapmaktadır. Düşük yaptığını sanan ama aslında boş gebelik yaşadığını bilmeyen birçok kadın bulunmaktadır. Boş gebelik genellikle şikâyet olmamasına rağmen kontrollerde kendiliğinden anlaşılır. Boş gebelik teşhisi konulabilmesi için kesenin belirli büyüklüğe ulaşması gerekmektedir.

Boş Gebelik Nasıl Anlaşılır

Boş gebelik nasıl tedavi edilir ?

Eğer kişinin boş gebelik yaşadığı anlaşılırsa plasentanın ve kesenin alınması için kürtaj yapılması gerekmektedir. Bunun dışında kendiliğinden düşük ile de boş gebelik sonlanabilir.

Boş Gebelik Neden Olur

Boş gebelik kaç defa gerçekleşir?

Aslında bu sorunun cevabı kişiden kişiye değişir. Bir kez boş gebelik yaşayan kişi bir daha aynı sorunu yaşamayabileceği gibi 3-4 kez boş gebelik yaşayan kadınlar da vardır. Ama bu durum kadının tekrar normal hamile kalmayacağı anlamına gelmez. Sadece bazı tahliller yapılarak kişide herhangi bir sorun olup olmadığına bakılabilir. Eğer boş gebelik tespit edilmişse tamamen alınması ve rahim içinde kesinlikle parça kalmaması gerekir. Kimi zaman düşük sonucu gebelik sonlanabilirse de eğer rahimde parça kalmışsa bunun da kürtajla alınması uygun olacaktır.

Boş gebelik niçin oluşur:

Boş gebelik herhangi bir zamanda kendiliğinden de oluşabilmektedir. Bunun yanında genellikle doğal yollarla hamile kalanlarda, ilaçla veya tüp bebek yöntemi ile hamile kalanlarda da görülebilmektedir. Bebeğin olmadığı ancak kese iyice belirginleşince anlaşılır. Bu da son adet tarihinden itibaren 6-7 hafta içinde gerçekleşir. Boş gebelik olduğu anlaşılan vakalarda zaman geçirmeden kürtaj yolu ile kese alınmalıdır. Kürtajın ardından bir iki hafta içinde yeniden yumurtlama gerçekleşir ve 4 hafta içinde de tekrar adet görülür.

pembeoje

Sormak istediklerinizi, Deneyimlerinizi ve Fikirlerinizi Yorum Yaparak Paylaşabilirsiniz...

Bu Konuya Yorum Yapın