Çocuklarda Diş Sağlığı

Çocukların ağzı yeterli büyüklüğü ulaştığında 20 küçük dişi olacak daha sonra da 32 büyük dişi olacak. Bütün çocukların diş çıkarma zamanları farklı farklıdır. Bu nedenle de ilk küçük dişin çıkması en erken 3. aydan başlamakta ve 12. aya kadar da sürebilmektedir. Genellikle ilk çıkan bu dişler alt orta dişler olmaktadır. 6 yaş civarlarında ise çocukların hayatları boyunca kullanacakları ilk kalıcı dişleri çıkmaktadır.

Dişlerin Fırçalanması

2 yaş ve daha küçük çocuklar için özel üretilen diş fırçaları ve macunların kullanımı fırçalamaya alışkın olmayan çocukların rahat etmelerini sağlamakla birlikte küçük dişlerin sağlıklı bir şekilde gelişimini de desteklemektedir. Çocukların kullanımına uygun ve rahatça kullanılmak için tasarlanan küçük uçlu ve yumuşak kıllı fırçalar tercih edilebilir.


İç Giyim

Bebeklerin büyümesiyle tatları daha iyi ayırt ettiği görülmekte ve pek çoğumuzda olduğu gibi tatlı yiyeceklere yönelim görülmektedir. Ancak bu besinler içerisinde bulunan şeker çocukların ağzında bulunan doğal bakterilerle birleşerek dişlere saldırmakta ve çürüklere yol açan zararlı asitler üretilmektedir. Küçük yaşta kaybedilen küçük dişler büyük dişlerin gelişimini de etkileyebilmektedir.

3-5 Yaş: Çocukların küçük dişleri tamamen çıkmıştır. Sabah akşam 2 dakika boyunca dişlerini fırçalaması önemlidir. Bu yaşlarda çocuğunuzun dişlerini sizin fırçalamanız gerekse bile fırçayı çocuğunuzun tutmaya başlaması da doğru olacaktır. Yaşına uygun diş fırçasıyla dişlerini fırçalamasını sağlayabilirsiniz.

6 Yaş ve Sonrası: 6 yaşından itibaren çocukların ağzında küçük dişler, büyük dişler ve boşluklar olacaktır. Bu yaşlarda ilk yeni dişler diş etleri içerisinden çıkmaya başlamakta ve küçük dişlerin de sallanmasına neden olmaktadır. Küçük dişler tamamen dışarı itilerek büyük dişlerin dolduracağı boşluklar kalacaktır. Yeni çıkan büyük diş mineleri tamamen olgunlaşmadığından çürüklere karşı savunmasızdır. Bu nedenle ağız temizliğine çok dikkat edilmelidir.

pembeoje

Sormak istediklerinizi, Deneyimlerinizi ve Fikirlerinizi Yorum Yaparak Paylaşabilirsiniz...

Bu Konuya Yorum Yapın