Gebeliğin 8. Ayı

Gebeliğin 8.ayı, artık bebeğin hareketlerinin iyice güçlendiği ve düzenli hale geldiği aydır. Ancak bebeğin bulunduğu alan, bebeğin büyümesiyle birlikte küçülmüştür ve bebeğin hareketleri azalma gösterir.

Gebeliğin 8.ayında annedeki değişiklikler

Anne adayı kendini gebeliğin 8.ayında daha ağır ve hantallaşmış hissedecektir. Daha çabuk yorulmaya ve sıkça dinlemeye ihtiyaç duyarlar. Anne adayında dişeti kanamaları ya da burun tıkanması görülebilir. Anne adayı bu ayda bebek için daha fazla endişelenmeye ve kaygılanmaya başlar. Heyecan artık doruktadır.


İç Giyim

Daha önceki dönemlerde meydana gelen vajinal akıntı hala beyazımsı ve kıvamı koyulaşmaya devam edecektir. Daha fazla tuvalet ihtiyacı duyan anne adayının gülerken ya da ağlarken ya da başka türlü eylemlerde idrar kaçırma gibi durumları söz konusu olabilir. Bunun sebebi ise bebeğin başının aşağıya doğru ilerlemesidir.

Gebeliğin 8.ayı, sahte doğum sancılarının sıkça yaşanacağı dönemdir. Nefes darlığı bu ayda daha da fazlalaşır. Ayaklarda şişmeler devam eder. Böyle durumlarda bacak arasına alacağınız yastıkla ayaklarınızın şişmesini önleyebilirsiniz.

Hamileliğin 8. Ayı

Gebeliğin 8.ayında bebekte ne tür değişiklikler olur?

Bu ayda bebeğin boyu yaklaşık 40 ile 45 cm arasındadır. Ağırlık ise 2000-2500 gr.’a ulaşmıştır. Bağışıklık sistemi iyice gelişir. Bu ayda bebeğin kemikleri iyice sertleşmeye başlar. Attığı tekmeler ciddi şekilde hissedilmeye başlar. Bebeğin cildi artık kırmızıdan pembeye dönecek ve yağ tabakaları oluşmaya başlayacaktır.

Bu dönemde bebeğin gözleri artık açılmıştır ve aydınlık ve karanlığı seçmeye başlar. Daha önceden sadece annenin kalp atışlarını duyabiliyorken artık dışarıdan gelen seslerin de farkına varmaya ve bu sesleri duymaya başlar.

Gebeliğin 8.ayında yine anne adayının kilosu ve kan basıncı ölçülmelidir. İdrar tahlili yaptırılmalıdır. Kan uyuşmazlığı testi yaptırılarak ileride olası kan uyuşmazlığının önüne geçilmelidir. Bebeğin kalp atışları kontrol edilmelidir. Karın muayenesi yapılarak bebeğin ölçülerine ve bulunduğu pozisyon kontrol edilmelidir. Bu dönemde artacak varisler yüzünden el ve ayakların kontrolü yapılmalıdır.

pembeoje

Sormak istediklerinizi, Deneyimlerinizi ve Fikirlerinizi Yorum Yaparak Paylaşabilirsiniz...

Bu Konuya Yorum Yapın