Hamilelikte Beslenme

Gebelikte beslenme gebeliğin planlandığı zamanın dört ay öncesinden gebeliğin başladığından dokuz ay sonrasına yani gebeliğin bitişine kadar uzun bir dönemi kapsar. Bireyler gebelik düşündüklerinden dört ay öncesinden beslenmelerine dikkat etmekle yükümlüdürler. Bir kadın doğum doktorunun gözetimin defolik asit gereksinimlerini karşılamaları gerekmektedir. Gebeliğe başladıktan sonra genelde kişilerde hiperemezis denilen aşırı bulantı, kusma gibi durumlar olduğu için üç aylık dönemde çok fazla beslenmeye yönelik önerileri alamayabilirler. Bu üç aylık dönem çok bir sıkıntı oluşturmuyor. Çünkü bebek var olan annenin depolarından gereken besinleri alıyor.

Hamileliğin ilk üç ayında beslenme

Üç aydan sonrası için genelde bulantıların sona erdiği annelerin normal beslenmeye başladıkları zaman olarak tanımlanır. Bu dönemde annelerin dikkat etmesi gereken belli başlı kurallar var. Özellikle kilo vermek için besinlerden kesilmek doğru değildir. Bu kesinlikle yanlış bir şeydir. Bazı anneler de çevrenin etkisiyle “iki canlısın, iki kişilik yemen gerekir” gibi sözlerle fazla fazla yiyorlar. Bu da aşırı kilo almaya sebep olur. Aşırı kilo da doğum sırasında zorluklara neden olur.


İç Giyim

İlk olarak dikkat edilmesi gereken şey şu; anne kendi yiyebileceği kadar yemelidir. Ne daha fazlasını ne de daha eksiğini yemelidir. Normal kilodaki bir gebenin dokuz ay boyunca alması gereken kilo 10-12 kilo arasındadır. Bunun 8 kilosu bebek için 2-3 kilosu da anne tarafından kendine alır. İlk üç ay boyunca annelerin kilo alması beklenilmez. Zaten bulantı ve kusmalar olduğu için yeterince beslenilemez. Ayrıca bebek bu aylarda bebek pek büyüme sağlamadığı için kilo alımı gerçekleşmez.

Sonraki dönemlerde ise dikkat edilmesi gereken belli başlı kurallar vardır. Bunlardan en önemlileri doktorların önerdikleri demir destek, kalsiyum destekleri kullanılmasıdır. Bunların yanında ise mutlaka süt, yoğurt ve peynir gibi kalsiyum içeren besinlerin tüketilmesi gerekiyor. Kırmızı et gibi demir kaynakları da doktorlar tarafından  tavsiye edilir. Gebeliğin son üç ayında balık tüketerek bebeğin beyin gelişimine yardımcı olunmalıdır. Bunların dışında meyve, sebzeler, kuru baklagiller gibi sağlıklı besinleri tüketmeleri gebelerin yararına olacaktır. Fazla yağlı, abur cubur ve kızartmalardan bu dönemlerde uzak durulması gerekiyor.

pembeoje

Sormak istediklerinizi, Deneyimlerinizi ve Fikirlerinizi Yorum Yaparak Paylaşabilirsiniz...

Bu Konuya Yorum Yapın