Hamilelikte Yapılması Gereken Testler

Hamilelik aslında duygusal bir süreç olmanın yanı sıra ciddilik isteyen bir konudur. Bu nedenle de anne adayının hamileliğinin başından başlayarak sonuna kadar belirli aralıklarda yapması gereken bir takım testler vardır.  Daha da önemlisi aslında hamilelik öncesinde yaptırılması mutlaka şart olan testlerdir.  Burada bizler her zaman olduğu gibi anne ve baba adaylarının gebelik öncesinde danışmanlık hizmeti alması gerekliliğinin şart olduğuna inananlardanız.

Gebelikte yapılan testler ve tahliller

Hamilelik sürecinde yapılacak olan bu testlerin hiç birisi atlanmamalı ve zaman kaybetmemeli  dilerseniz gebelik sürecince anne adaylarının tahliller ve testler noktasında yapması gerekenlerin detaylarını aşağıda sizlere anlatalım.


İç Giyim

İLK MUAYENE TAHLİLLERİ

Bebek sahibi olmak isteyen anne babaların ilk dikkat etmesi gereken süreç burasıdır. Çünkü bu süreçte henüz gebelik başlamamış ve karar alamasıdır. Bu dönemde doktora giden çiftlerden gebelik süreci hakkında onların doğru bilgilendirilmesi amacıyla birkaç test yapılır. Bu testler ise gebeliğin sürecini belirleyecektir. Çünkü bu testlerde gebelik sırasında oluşabilecek olan anormalliklerde tespit edilmiş olacaktır.

  • Kan sayımı yani hemogram testi
  • Anne ve baba adaylarında kan uyuşmazlığının olup olmadığı
  • İdrar kültürü testi
  • Annenin bir guatr ya da troid rahatsızlığının olup olmadığını anlamak için yapılan TSH testi.
  • Parazit ve de enfeksiyon testleri
  • Kızamıkçık testi. Bir enfeksiyon durumuna yatkın olup olmadığı
  • Hepatit testi
  • Aids testi
  • Şeker testi

Gebelik sürecinde ise anne adayını farklı testler bekliyor olacaktır. Örneğin 11-14 hafta arasında yapılan bebeğin ense kalınlığının ölçümü. Buna halk arasında ikili tarama da denilmektedir.

Hamilelikte hangi test hangi hafta yapılmalı

 ÜÇLÜ TEST VEYA DÖRTLÜ

Yapılan ikili tarama testinde herhangi bir sorun görülmemişse o zaman gebelik normal seyrinde sürüyor demektir ve bu kez 16-20 hafta arasında üçlü veya dörtlü tarama testi uygulaması yapılacaktır. Bu dönem oldukça risklidir ve bebekte normalin dışında bir durum saptanacak olursa anneden Amniyosentez yani karından su alma işlemi yapılır. Genelde anne adayları bu testten uzak dururlar çünkü düşük riskini artıracaktır. Ancak bu test sonuçların belirlenmesi noktasında oldukça önemlidir.

 24-28. HAFTA

Burada şeker yükleme testi yapılır ve ileri ki dönem diyabeti için hem anne hem de bebek sağlığı noktasında önemlidir.

34-36. HAFTA

Bu dönemde idrar ve kan sayımı yeniden yapılır ve bebeğin son durumu ve rahim içerisindeki son hali yeniden kontrol edilir ve sağlıklı bir doğum sürecine hazırlanma işlemine geçilecektir.

pembeoje

Sormak istediklerinizi, Deneyimlerinizi ve Fikirlerinizi Yorum Yaparak Paylaşabilirsiniz...

Bu Konuya Yorum Yapın