Kardeş Kıskançlığını Önlemek İçin Ne Yapılmalı?

Hemen her aile içinde yeni bir kardeş geldiği zaman kıskançlık sorunu yaşanabilir. Aileye yeni katılan o minik birey oldukça büyük sorunlara sebep olabilmektedir. İkinci bir kardeş gelen her evde büyük kardeşin yaşayacağı değişim, kıskançlık, stres belki de çoğu zaman yeni gelen bebeğe zarar verme gibi durumlar çoğu zaman yaşanabilmektedir.

Kardeş kıskançlığı nasıl oluşur?

  • Çocuklarda kıskançlık annenin hamile kalması ile ortaya çıkabilir. Özellikle çocuğa anlatılmadığında çocuk kendi pabucunun dama atılacağını düşünerek kıskançlık duygusuna sahip olabilir.
  • Yaklaşık üç ile sekiz yaş arasında çocuklar genellikle daha yoğun duygusal düşüncelere sahip olduklarında bu yaşlarda sıklıkla kıskançlık hissine kapılırlar.

Her çocuk kıskançlık eğiliminde olmaz. Kimi çocuk bir kardeşi olacağını sevinçle karşılayabilir. Abi ya da abla olmak hissini o yaşlarda pek anlayamasa bile büyük olma hissi ile daha sevecen olayı karşılayabilir. Ancak bazı çocuklar, kıskançlık duygusuna kapıldıklarında davranış bozukluklarına, öfkeye, huzursuzluk çıkarmaya ya da saldırgan davranışlar göstermeye başlayabilirler. Bunun sebebi yalnız bırakılacağı, sevilmeyeceği, oyuncaklarını başkasıyla paylaşması gerektiğini düşünerek bu tür davranışlar gösterir.


İç Giyim

Kardeş Kıskançlığı

Anne ve baba kıskançlık durumunda ne yapmalıdır?

  • İlk başta yapılması gereken kıskançlık duygusunun her zaman olabileceğinin anne ve baba tarafından kabul edilerek ilk çocuğa buna göre davranılması gerektiğidir.
  • Çocuk kıskançlık duygularını belli etmeye başladığı zaman bu konuda çocuğa kızılmamalı, cezalandırılmamalıdır.
  • Çocuğa, anlayabileceği şekilde bir kardeşi olacağı ve evde bazı şeyleri değişeceği anlatılmalıdır.
  • Özellikle ikinci çocuk geldiğinde anne ve babanın duygularının çocuğa karşı değişmeyeceği ancak ilk zamanlarda bebek çocuk küçük olduğu için ona daha fazla zaman ayırılması gerektiği özenli şekilde anlatılmalıdır.
  • Çocuğun bebek geldikten sonra evde bazı değişiklikler olsa da ev rutininin değişmeyeceği anlayabileceği dilde anlatılmalıdır.
  • Anne diğer bebekle ilgilenirken evdeki baba, büyükanne ya da büyükbaba diğer çocukla muhakkak ilgilenerek ona karşı sevginin asla azalmayacağı hissettirilmelidir.

Anne ve babalar ikinci çocuk olduğunda genellikle çocukları arasında kıyaslama yapma hatasına istemeden de olsa düşebilirler. Bebek geldiğinde asla sen artık abi oldun abla oldun daha akıllı davranmalısın ya da şunu şöyle yapmalısın gibi cümleler kurulmamalıdır. Aslında o da ikinci bebek gibi hala bir çocuktur ve çocukluğunu yapmalı, yaşamalıdır.

Kardeşler arasında kıskançlık duygusunu belirmeye başlarsa çocukları birbirinden uzaklaştırmak yerine yakınlaştırmalıdır. Tüm bu önlemlere rağmen çocukta kıskançlık duyguları değişmiyor ya da daha saldırgan bir duruma geliyorsa profesyonel destek alınmalıdır.

pembeoje

Sormak istediklerinizi, Deneyimlerinizi ve Fikirlerinizi Yorum Yaparak Paylaşabilirsiniz...

Bu Konuya Yorum Yapın