İkili İlişkilerin Düşmanı Kıskançlık

Kıskançlık, bir eşyanın ya da bir kişinin başkalarından aşırı derecede paylaşamama ve kişinin ya da eşyanın sadece kendine ait olduğunu düşünmesidir. Kıskançlık birçok kişiyi etkisine alan ve hemen her insanda olan bir duygudur. Çoğu kişi bu kıskançlık duygusunu düşük seviyede yaşarken bazı insanlarda aşırı derecede kıskançlık duygusu oluşmaktadır.

Özellikle ikili ilişkilerin düşmanı kıskançlık, çoğu zaman ilişkilerin bitmesine dahi yol açabilir. Eşlerin ya da sevgililerin birbirini kıskanması, ilişkinin kötüye gitmesine yol açabilir. Aşırı kıskançlık gösteren kişiler, çoğu zaman karşısındakine güvensizliklerini kıskançlık duyguları ile gösterirler.

Eşler Arası Kıskançlık


İç Giyim

Kıskançlık neden ortaya çıkar?

  • Kıskançlık, çoğu zaman kişinin çocukluk döneminde yaşadığı bazı olaylar sonucu ortaya çıkabilir.
  • Aile içinde yaşanan herhangi sarsıcı bir olay kişide ileriki yaşlarında bu sarsıcı olaydan dolayı kıskançlık duygularına kapılmasına yol açabilir.
  • Özellikle çiftler arasında oluşan kıskançlıkta terk edilme korkusu kişilerin karşısındaki kişiye kıskançlık duyguları hissetmesine yol açabilir.
  • Kıskançlık duygusu içinde olan kişi kendisinin değersiz olduğunu, her zaman kaybetme riski taşıdığını düşünür.

Aşırı kıskançlık duygusu sergileyen kişiler, karmaşık duygular içindedir. Çoğu zaman bu durum kişinin tehlikeli bir duruma düşmesine de sebep olabilir. Özellikle ikili ilişkilerde kıskançlık gösteren kişi, eşini devamlı kontrol etmeye başlar. Ailesiyle, arkadaşlarıyla görüşmesini engellemeye kadar işi götürebilir. Bu durum ise eşlerin birbirinden uzaklaşmasına ve ilişkinin sona ermesine kadar bile gidebilir.

İkili ilişkilerde kişilerin hayatlarını bağlayıcı bir tehlike yaratmadığı sürece kıskançlık tolere edilebilir. Çoğu zaman eşlerin birbirini kıskanması çok ileri gidilmediği sürece normal bile karşılanır. Ancak kıskançlık tehlikeli boyutlara gelirse kişilerin profesyonel yardım alması önemlidir.

Kıskançlık

Kıskançlık için neler yapılabilir?

  • Kıskançlığı yaratacak sebepler araştırılmalı ve olumsuz duygular yok edilmelidir.
  • Kişilerin birbirine güven duyması, yeniden eski güvenin kazandırılması gerekir.
  • İkili ilişkilerde oluşan kıskançlık sorunları taraflar tarafından konuşulmalı ve anlaşmaya varılmalıdır.

Kıskançlık duygusunun tedavi edilebilmesi biraz da kişiye bağlıdır. Kişinin kıskançlık duygusunun olduğunu kabul etmesi ve profesyonel yardım alması önemlidir. Kıskançlık duygusuna sahip kişiler geçmişten de gelen bazı problemleri gün yüzüne çıkarırlar. Bu problemler profesyonel yardım ile yok edilmeye çalışılır. Böylece ikili ilişkilerde yaşanacak kıskançlık duygusu kişinin güvenini tekrar kazanmasıyla yok edilebilir.

pembeoje

Sormak istediklerinizi, Deneyimlerinizi ve Fikirlerinizi Yorum Yaparak Paylaşabilirsiniz...

Bu Konuya Yorum Yapın