Platonik Aşk Hakkında Merak Ettikleriniz

Pek çoğumuz bu tanımla karşılaşmışızdır, hatta pek çok kez başımıza da gelmiştir. Platonik aşk aslında adını büyük filozof Platon’dan almaktadır. Platonik aşk, bizde genel olarak bir karşılığı olmayan, karşılığı sorgulanmayan aşk anlamında kullanılmaktadır. Platonik kelimesine sözlükten bakacak olursak da “gerçekte var olmayan, düşte kalan ve hep öyle kalması istenilen” gibi anlamlarda olduğu belirtilmektedir

Nasıl Yaşanılmaktadır?

Platonik aşkta, yaşanan her şey duygusal ve ruhsal olarak yaşanmaktadır. Platon’a göre ise bu gerçek sevgiyi temsil etmektedir. Yani yaşanılanlar fiziksel bir doyum için yaşanmamaktadır. Daha da açacak olursak ilişkide olunan insanla gezmek, dolaşmak gibi şeyler yapılabilir ancak bu sayılanların yanında cinsel ilişki şart olmamaktadır. Kişinin ona kendi olduğu için âşık olma durumu olarak değerlendirilmektedir.


İç Giyim

Platonik Aşk Nedir

Filozofların Görüşü

Bu konu ile ilgili olarak eski filozofların birçoğu aşkı yalnızca bedensel bir istek olarak görmüş ve de öyle tanımlamışlardır. Bunun yanı sıra Aristoteles, Plutarkhos, Sokrates gibi ünlü filozoflar aşkın en güzel ve en yüce duygu olduğunu söylemişlerdir. Descartes ya da Spinoza gibi ünlü filozoflara göre ise aşk bir tutku durumudur ve kişi bu tutkuya akıl yoluyla egemen olmaya çalışmalı, onu saf ve de temiz bir duygu haline getirmelidir.

Tutarsızlıklar Bütünü

                Genel olarak bakarsak platonik aşk hakkındaki görüşler genel manada birbirini tutmamaktadır. Bundan da anlaşılacağı üzere aşk konusu filozofların da olguların da üzerinde bir olgudur. Bu yüzden onu tanımlamaktan çok onu yaşamaya çalışmalı ve o şekilde anlamaya çalışmalıyız. Diğer türlü ne anlatılırsa anlatılsın o anlatılanlar soyut ve anlaşılmaz bir şekilde kalmaya devam edecektir. Siz de bu konuda pek düşünmeyerek kendinizi aşkın kollarına bırakarak bu tanımı en yakın yoldan anlayabilirsiniz.

pembeoje

Sormak istediklerinizi, Deneyimlerinizi ve Fikirlerinizi Yorum Yaparak Paylaşabilirsiniz...

Bu Konuya Yorum Yapın