Ramazan Ayında Tok Tutacak Yiyecekler

Ramazan ayı, insanların belli süreler içinde oruç tutarak midelerini rahat ettirmeleri ve sindirim kolaylığı sağlayarak yiyeceklerin daha iyi hazmedildiği bir aydır. Ancak Ramazan ayında insan metabolizması daha yavaş çalıştığı için daha az çalışır.

Ramazan ayı boyunca sadece iki gün ve yaz mevsimine denk gelen Ramazan aylarında daha uzun aralıklarla oruç tutulduğu için yeme dengesi ve çeşitliliği, dengeli beslenme çok önem kazanmaktadır.

Ramazan ayında tok tutacak yemekler yenerek gün boyu sağlıklı ve dengeli beslenme tarzıyla vücut dengesinin bozulmayacağı yemekler tüketmek gerekir.


İç Giyim

Süt ve meyve suyu daha fazla tüketilmelidir

Vücudun ihtiyacı olan enerji, protein, mineral ve vitaminler oruç zamanında yeterli miktarda alınmamaktadır. Özellikle kalsiyum ihtiyacı vücudun çok önemli bir gereksinimini oluşturmaktadır. Sahur ve iftar sonrası içilen bir bardak süt daha rahat ve zinde şekilde oruç tutmayı kolaylaştırmaktadır. Ramazan ayı boyunca vücutta sıvı kaybı daha fazla olacağından vücudun dengesi bozulur ve tansiyon problemleri ortaya çıkabilir. Bu yüzden Ramazan ayı boyunca süt ve meyve suyu içerek vücudun alması gereken sıvıyı dengede tutarak sıvı tüketimini dengeli şekilde vücuda dağıtmamız gerekir.

Hangi besinler tok tutar?

Ramazan ayı boyunca açlık hissinin fazla hissedilmeyeceği yiyecekleri tercih etmek gereklidir. Genellikle kan şekerini hızlı yükseltmeyen, glisemik indeksinin düşük olduğu yiyecekler tercih edilmelidir.

Genelde ülkemizde beyaz ekmek çok fazla tüketilmektedir. Ancak beyaz ekmek yerine kepekli ekmek tüketilmelidir. Pirinç pilavı yerine bulgur pilavı tüketilmesinde fayda vardır. İftar ve sahurda içilecek bir bardak süt vücuda protein, yağ, karbonhidrat, kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum ve gerekli B vitaminleri sağladığı için muhakkak tüketilmelidir.

Ramazan ayı boyunca sahurda sıvı yiyeceklerden daha fazla posalı ve protein yönünden daha zengin olan yiyecekler tüketilmelidir. Karpuz özellikle sahurda asla tercih edilmemelidir. Bunun sebebi ise karpuzun mideyi çok çabuk şişirmesidir. Özellikle sahur saatinde sıvı yerine daha katı yiyecekler tüketilmelidir. Peynir, zeytin, domates, biber türü besinler daha ön planda tutulmalıdır.

Ramazan ayı boyunca gazlı, kafeinli, kolalı içeceklerden uzak durulmalı bu içeceklerin yerine ayran, süt, meyve suları tercih edilmelidir.

pembeoje

Sormak istediklerinizi, Deneyimlerinizi ve Fikirlerinizi Yorum Yaparak Paylaşabilirsiniz...

Bu Konuya Yorum Yapın