Bebeklerde Kabızlık

Bebeklerde ve küçük çocuklarda sık karşılaşılan rahatsızlıklardan biri de kabızlıktır. Her bebekte bağırsakların çalışma düzeni ve dışkılama sıklığı farklılık göstermektedir. Bazı bebekler ise her gün kaka yapmayabilmektedir. Bebeklerin dışkısı yumuşaksa ve zorlanmadan kaka yapıyorsa, bununla birlikte kilo artışı düzenli ve genel durumu da iyi ise endişelenecek bir durum yoktur.

Bebeğin normal sıklık dışında birkaç gün kaka yapamaması, yoğun ve sert, zaman zaman da çakıl taşı gibi dışkılaması halinde dikkatli olunmalıdır. Bunu yaparken bebeklerin acı çekmesi ya da kakasında kanlı izlerin olması kabızlık göstergesidir. Kabızlığın 3 günden fazla sürmesi ve dışkıda kan görülmesi halinde mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.

Yeni doğan bebekler için kabızlık çok daha az görülmektedir. Bebeklerin kaka yapmaları sırasında yüzlerinin kızarması normal bir durumdur ve bu kabız olduğu anlamına gelmemektedir. Genellikle anne sütü almakta olan bebekler daha sık kaka yapmaları nedeniyle kabızlık görülmemektedir. İnek sütü alan bebeklerin ya da formül mamalarla beslenen bebeklerin kabız olma ihtimali daha yüksektir.


İç Giyim

Bebeklerde Kabızlık Nasıl Geçer

                Kabızlık, kalınbağırsak sonundaki kasların serleşmesi ve kakanın normal geçişini önlemesi durumlarında meydana gelmektedir. Kakanın bağırsakta kalma süresi arttıkça daha çok sıkılaşıp kurumakta ve atılması zorlaşmaktadır. Sertleşen kakanın kalın bağırsağın son kısmından geçmesi sırasında yırtılmalar ve çatlaklar meydana gelmektedir. Bu durumlar da bebeklerde ve çocuklarda kasılmalara neden olmaktadır. Çocukların bu acıyı yaşamamak için kakalarını tutma istekleri olabilmekte ve dışkılama hislerini bastırabilmektedir. Ancak bu durumda kaka içerde daha fazla kurumakta, daha büyük çapa ve hacme ulaşmaktadır. Bu durumda ise kabızlık döngüsü başlamaktadır.

Kabızlık için pek çok neden bulunmaktadır. Genellikle beslenme alışkanları ve düzensizliklerinden kaynaklanmaktadır. Ayrıca bazı enfeksiyon hastalıkları ve metabolik hastalıklar da kabızlığa neden olabilmektedir. Lifli gıdaların alınması, bol sıvı tüketilmesi bu durumdan kurtulmak için etkili olabilir.

pembeoje

Sormak istediklerinizi, Deneyimlerinizi ve Fikirlerinizi Yorum Yaparak Paylaşabilirsiniz...

Bu Konuya Yorum Yapın