Yumurta Çatlaması Nedir ?

Yumurta çatlaması tabiri çoğu kez yumurtanın ortadan ikiye ayrılması gibi bir algı oluştursa da aslında burada anlatılmak istenen yumurtanın çevresini saran folikül yapının yumurtadan ayrılmasıdır ve çatlamasıdır. Her ay kadınlarda vücut kendisini olası bir gebeliğe hazırlar. Bu yüzden yumurta hücresinin çevresi yavaş yavaş folikül bir yapı ile sarılmaya başlar.

Yumurta Çatlaması

Bu yapı 8-10 mm büyüklüğe ulaştığında çatlayarak parçalanır ve açığa çıkan yumurta hücresi yumurtadan ayrılır ayrılmaz tüpler tarafından tutulur. Eğer bu hücreler spermle birleşirse döllenme ve sonucunda gebelik ortaya çıkmaktadır.


İç Giyim

Yumurtalık çatlaması

Kadınlarda over adı verilen organ yumurta hücrelerini içerir ve gebeliğin oluşmasına yardımcı olur. Folikül denilen kesecikler her ay yumurta hücreleri etrafında birikerek onu sarar ve gebelik için vücudu hazırlar. Daha sonra belirli bir olgunluğa ulaşınca çatlar ve yumurtalıklarda bulunan yumurtalar dışarı atılır. Eğer spermle döllenme gerçekleşmezse bu yumurtalar parça parça adet dönemlerinde kanama ile birlikte düşmekte vücuttan ayrılmaktadır.

Kadında Yumurtlama Kaçıncı Gün Olur Ve Yumurta Ne Kadar Yaşar

Yumurta çatlaması nasıl fark edilir?

Yumurtlamanın gerçekleşmesi ile birlikte çatlayan folikül genellikle rahim bölgesine akarak zaman zaman ağrıya sebep olur. Bu dönemde kadınlar kasıklarında ağrı hissedebilmektedir. Kimi zaman da hiçbir belirti vermeden çatlama gerçekleşir. Diğer bir belirti ise yumurtalar çatladığında her zamankinden daha fazla vajinal akıntıların olmasıdır. Yine göğüslerde dolgunluğun görülmesi, vajinada ıslaklık, vücut ısısının yükselmesi diğer belirtiler arasında sayılabilir.

Yumurta çatlaması ne kadar sürer?

Yumurta çatladıktan sonra yumurtalıklardan atılması ve döllenme gerçekleşmezse yumurtanın ölmesi iki gün içinde tamamlanmaktadır. Yani bir kadını gebelik için 48 saatlik bir şansı bulunmaktadır. Zaten bebek isteyen kişiler yumurtanın çatladığı günleri tespit ederek gebelik şanslarını artırmaya çalışırlar.

Yumurta çatlaması için kullanılan yöntemler

Kısırlık tedavisi gören kadınların en büyük problemi yumurtalarının çatlamaması bu yüzden gebeliğin gerçekleşmemesidir. Aslında bu olayı gerçekleştirmek için herhangi bitkisel veya doğal bir yol yoktur. Bunun için mutlaka doktorunuzun önereceği şeklide davranmanız ve onun yazacağı ilaçları kullanmanız gerekir. Günümüzde yumurta çatlamasını oluşturmak için bazı iğneler kullanılmaktadır. Bunları dışında kişinin kendi başına kullanacağı yöntemler yarardan çok zarar getirebilmektedir.

pembeoje

Sormak istediklerinizi, Deneyimlerinizi ve Fikirlerinizi Yorum Yaparak Paylaşabilirsiniz...

Bu Konuya Yorum Yapın