Çocuklarda Erken Ergenlik Belirtileri

Hepimiz çocuk olduk. Kimimiz tam zamanında tüm büyüme süreçlerini geçirirken kimilerimiz ise erken ergenlik dediğimiz döngüde diğer çocuklara göre daha çabuk büyüme ve gelişme belirtileri yaşarız.

Ergenlik dendiği zaman bir insan vücudunda gelişmeye başlayan üreme fonksiyonları ve seksüel gelişimin, kas ve kemiklerin gelişimi, vücudun üreme yetisi kazanması gibi durumların hepsi anlaşılmalıdır. Kız çocuklarının sekiz erkek çocukların ise dokuz yaşından önce bu gelişimlerin hepsini tamamlaması ise erken ergenlik dönemi adıyla anılır.

Erken ergenlik dönemi nasıl başlar?


İç Giyim

Kız çocuklarının sekiz ve erkek çocukların dokuz yaşından önce neden erken ergenlik dönemi yaşadıkları, yapılan birçok araştırmaya rağmen tespit edilememiştir. Ancak çocukların beslenme alışkanlıkları, besinlerin çoğunun hormonlu olması ve çağımızın hastalığı obezite erken ergenlik döneminin başlamasında önemli katkıları olduğunu düşünen uzmanlar bunların yanında hormonal rahatsızlıkların, tümörlerin yada geçirilen çeşitli enfeksiyonların erken ergenlik döneminin başlamasında etken olabileceği yönünde görüş bildirmektedirler.

Çocuklarda Erken Ergenlik

Erken ergenlik nasıl anlaşılır?

Erken ergenlik oluşmasındaki nedenler arasında beyin ya da merkezi sinir sisteminde oluşan tümör ya da doğum esnasında geçirilen menenjit, hidrosefali gibi rahatsızlıklarla başlayabiliyor. Aşırı östrojen ve testosteron üretimi ise bu dönemi tetikliyor. Erkeklerde cinsel organın büyümesi, vücutta tüylenme, sesin kalınlaşması, kasların artması gibi durumlar ortaya çıkıyor. Kız çocuklarda ise vücutta tüylenme ve ilk regl kanamasının başlamasıyla birlikte erken ergenlik anlaşılabilmektedir. Çünkü vücutta kendi yaşına göre normal olmayan bir büyüme söz konusu olmaktadır.

Tedavisi var mıdır?

Özellikle kız çocuklarda daha sık görülen bu durum işin içine obezite de girince erken ergenlik riski daha fazla artmaktadır. Tedavi yolları ise ilk başta gerekli olan kan ve hormon testleri yapılır. Çocukların erken ergenliğe girip girmedikleri bu testler sonrasında belli olur. Sonrasındaergenlik ve hormonları durdurucu ilaç tedavi uygulanabilmektedir. Tedavi sonunda ergenlik normal işleyişine girmeye başlamaktadır. Tabi ergenliğin başlama yaşı ile tedavinin başlama yaşı arasında çok fazla bir süre geçmemişse tedavi daha başarılı olmaktadır.

Erken ergenlik yaşayan çocuklarda bazı sorunlar da çıkabiliyor. Çocukların çoğu kimlik çatışması yaşarken, çoğu zaman okulda başarısız olabiliyorlar. Vücut yapısı erişkin görünümlü olan çocuklarda boy kısa kalabiliyor. Agresiflik, güvensizlik ve değersizlik duygusu da bu çocuklarda daha ağır basıyor.

pembeoje

Sormak istediklerinizi, Deneyimlerinizi ve Fikirlerinizi Yorum Yaparak Paylaşabilirsiniz...

Bu Konuya Yorum Yapın