Yeni Doğan Bebek Bakımı Nasıl Yapılır

Özellikle ilk defa anne baba olunması durumunda bebek bakımı büyük bir heyecan ve endişe içerisinde gerçekleştirilmektedir. Doğru bilinen yanlışlar ve kulaktan dolma bilgiler yüzünden bebeklere yanlış bir uygulama yapılabilmektedir. Bu konuda bilinçli olunmalı ve doğru bir şekilde bebek bakımı sağlanmalıdır.

Kıyafet Seçimleri ve Oda Sıcaklığı

Yeni doğan bebeklerin kıyafetleri seçilirken teri emecek türde olması, cilt havalanmasına izin vermesi, tüylü olmayan pamuklu kumaşlar olmasına dikkat edilmelidir. Az dikişli, yumuşak, mümkün olduğunda sert ve metal parçalar içermemesine de aynı şekilde özen gösterilmelidir. Bebeğin ilk aylarında iç giyim için tulumlar tercih edilebilmektedir. Aynı zamanda mutlaka eldiven, şapka ve çorap giydirilmelidir. Bebeklerin el ve ayakları genellikle soğuk olduğundan üşüyüp üşümediğini anlamak için göğüs bölgesi ya da sırtı kontrol edilmelidir. Yetişkinlerden 1 kat daha fazla giydirilmesi gereken yeni doğanların uyurken de mutlaka üstü örtülmelidir. Seçilen kıyafetlerin hareketleri kısıtlamamasına dikkat edilmelidir. Bebekler için en ideal ortam ısısı ise yeni doğan dönemlerinde 24- 26 derece sonraki dönemlerde 22- 24 derecedir.


İç Giyim

Emzirme ve Gaz Çıkarma

Yeni doğan bir bebek 2- 3 saatte bir emzirilmelidir. Sütün yeni gelmeye başladığı ilk günlerde bu sıklık saat başı ya da bebeklerin her istediğinde olacak şekilde de değiştirilebilmektedir. Her emzirme sonrasında bebeklerin omuz üzerine ya da kucağa yatırılarak sırtına yapılacak hafif vuruşlarla gazının çıkarılması gerekmektedir. Emzirme sonrasında bebekler ağızdan gaz çıkarmamışsa yan yatırılmalıdır.

Yeni Doğan Bebeklerde Banyo

Yeni doğan bebeklerde deri vermiks adı verilen mumsu, beyaz renkli, kaygan ve koruyucu bir madde ile kaplıdır. Bu maddenin doğar doğmaz hemen temizlenmesine gerek duyulmaz. Bebekleri yıkamak için ise göbeklerinin düşmesi beklenmektedir. Bu süre içerisinde ise bebeklerin yüz ve vücutları silinerek temizlenmektedir. Aynı zamanda çamaşırlarının sık sık değiştirilmesine de dikkat edilmelidir. Göbek düşmesinden sonra ise koşulların uygun olması halinde her gün ya da iki gün de bir yıkanması uygundur. Bebeklerin beslenmeden önce ya da besledikten 1- 1,5 saat sonra yıkanması uygundur.

pembeoje

Sormak istediklerinizi, Deneyimlerinizi ve Fikirlerinizi Yorum Yaparak Paylaşabilirsiniz...

Bu Konuya Yorum Yapın