Halıdan Çay Lekesi Nasıl Çıkar?

Ev hanımlarının en nefret ettiği durumlardan biri halıda oluşan herhangi bir lekedir. Özellikle dökülen çay ya da benzeri şeylerin lekeleri çıkarmak için birçok yöntem kullanılır. Ancak önemli olan halının cinsine göre yapılacak temizliktir.

Bu yüzden halıların alt yüzeyinde bulunan halı bakım talimatları çok önemlidir. Halıların çeşitli elyaf ve özel boyalardan üretilmiş olması temizlenmeleri esnasında önemli rol oynar. Bu yüzden bu talimatlara uygun şekilde temizlenmesi önemlidir. Desenli ya da koyu renk halılarda çok fazla dikkat çekmese de açık renk halılarda oldukça göze batan çay lekesi ve daha birçok leke için temizleme talimatlarına uymak son derece önem kazanır.

Çay Lekesi Nasıl Çıkar


İç Giyim

İlk müdahale çok önemli

Çay döküldüğü zaman ilk müdahale çok önemlidir. Yapılacak ilk iş dökülen çayın fazlasının kağıt bir havlu ile ya da emici başka bir bezle emilmesini sağlamaktır. Bu hareket ile çayın halının en diplerine kadar ulaşmasını engellemiş olursunuz. Çay özellikle sıcakken halıya daha çabuk nüfuz edeceği için burada hızlı hareket etmek önem kazanır.

Halıdan Meyve Suyu Lekesi Nasıl Çıkar

Çay dökülen bir halıya ilk müdahale yapılırken ovma, hızlı şekilde silme gibi hareketler yapılmaz. Bu hareketler çay lekesinin daha da derinlere nüfuz etmesine yol açacaktır. Ayrıca bu hareketlerle çay lekesinin çıktığını düşünebilirsiniz ancak bu yanlıştır. Zamanla ıslaklığı geçen halının yüzeyinde çay lekesi daha da bariz şekilde görülecektir.

Çayın fazla suyu emdirildikten sonra toz deterjan ve ılık su ile ovalamadan sadece bastırma hareketiyle çay lekesinin bez tarafından emilmesini sağlamalısınız. Daha sonrasında tekrar hazırlayacağınız sade ılık su ile halının lekeli bölümü durulanarak halıda kalan nem tampon uygularmış gibi alınmalıdır.

Halıdan Kahve Lekesi Nasıl Çıkar

Çıkması daha zor çay lekeleri

Bazı durumlarda uygulanan bu yöntem çay lekesinin çıkmasına imkan vermez. O zaman yapmanız gereken şey su bardağına beşte iki oranında sirke koyarak üzerini su ile tamamlayarak temizleyici sıvıyı hazırlamalısınız. Temiz ve beyaz bir kağıt havlu ya da bez yardımıyla sıvıyı halıya tamponlayarak çayın fazlasını emdirmelisiniz. Emdirme işlemi bittikten sonra halı hazırlanacak ılık ve temiz su ile durulanarak nemi kuru ve temiz başka bir bezle tamponlanarak alınmalıdır.

Tüm bu uğraşlara rağmen halınızdan hala çay lekesi çıkmamışsa yapılacak en son şey profesyonel bir yıkama firmasından yardım istemek olmalıdır.

pembeoje

Sormak istediklerinizi, Deneyimlerinizi ve Fikirlerinizi Yorum Yaparak Paylaşabilirsiniz...

Bu Konuya Yorum Yapın