Diyabet ve Zayıflama

Şeker hastalığı tedavisinde kazanılan beslenme alışkanlıkları ve uygulanan diyetler oldukça kritik bir yere sahiptir. Şeker hastası olan kişilerde yapılan diyetler yaşam tarzı, kilo, boy, şeker hastalığı tedavisi için kullanılan ilaç ve insülin tipi, miktarları, günlük fiziki aktiviteler ve beslenme alışkanlıkları gibi kriterler göz önünde bulundurularak düzenlenmektedir. Bu nedenle de şeker hastalarının diyetleri diğerlerinden büyük farklılık göstermektedir.

Diyet programlarında önerilen miktarların üstüne çıkmak kan şekerinin artmasına neden olabileceği gibi altında kalmak ise kan şekerinin düşmesiyle sonuçlanmaktadır. Her iki duruma bağlı olarak da diyabet kontrolü bozulmaktadır. Bu sebeple günlük toplam enerji açısından diyet listelerinin dışına çıkmamaya özen gösterilmesi oldukça önemlidir. Yenilen yemekler, egzersizler ve ilaçlar arasındaki denge diyabet kontrolü için çok önemlidir.

Zayıflama


İç Giyim

Diyet Önerileri

Şeker hastaları için düzenlenen diyet programlarında altın kural her gün aynı miktarda yiyecek aynı zamanda yenmelidir. Öğün atlanmaması oldukça önemlidir. Geciken ya da atlanan öğünler kan şekeri dengesinden önemli değişimlere neden olacaktır. Her diyette olduğu gibi diyabet diyeti için su dengesinin sağlanması gerekmektedir. Her gün en az 2 litre su içilmesi gerekmektedir.

Şeker, şekerli içecek ve yiyecekler, kola, meşrubatlar, meyveli şerbetler, salep, sıcak çikolata, boza, hazır meyve tozları gibi ürünlerden kesinlikle uzak durulmalıdır. Aynı şekilde alkol ve alkollü içeceklerden de kesinlikle uzak durulması gerekmektedir. Şeker ve yağ içeriği yüksek olan besinler konusunda da dikkatli olunmalıdır. Kek, pastalar, bisküvi, kurabiye, çörek, börek, helva ve diğer şekerli tatlılardan uzaklaşmaya özen gösterilmelidir. Tüketilmemesi gereken besinler arasında yağda kızartılan ya da kavrulan yiyecekler de yer almaktadır. Sebze, et, patates ve hamur kızartmaları sofralardan kaldırılmalıdır.

Kesinlikle yenilmemesi gereken besinler arasında ise tavuğun derisi, sakatatlar, yağlı organ etleri, şarküteri ürünleri arasında yer alan sucuk, salam, sosis, kavurma, pastırma gibi yiyecekler yer almaktadır.

pembeoje

Sormak istediklerinizi, Deneyimlerinizi ve Fikirlerinizi Yorum Yaparak Paylaşabilirsiniz...

Bu Konuya Yorum Yapın