Gıda Bağımlılığı Nedir, Nasıl Engellenir?

Günümüzde obezite giderek yaygınlaşmakta ve kanserden sonra en sık görülen hastalık haline gelmiştir. Bu nedenle gıda bağımlılığı dikkate alınmalı ve bu duruma karşı ne yapılması gerektiği konusunda bilinçli olunmalıdır. Öncelikle içerisinde yağ, tuz ve şeker bulunan lezzetli gıdalar bağımlılık ilaçları gibi beyin kimyasallarını tetiklemekte ve dopamin üretimini artırmaktadır. Belirli gıdaların yenilmesi beyinde dopamin seviyesinin artmasına neden olduğundan ödül olarak değerlendirilmektedir. Bu durum tekrar tekrar bu yiyeceklerin yenilmesi isteğini tetiklemektedir. Bu nedenle de aç değilken bile yeme ihtiyacının ortaya çıkması ve doyma kavramının ortadan kalkmasına neden olabilmektedir.

Gıda bağımlılığı olan kişilerde gıda toleransları gelişebilmekte ve yağ, tuz ve şeker içeriği yüksek olmayan gıdalar yendiğinde tatmin olunamaması ve daha fazla yemeye başlanması gibi durumlarla karşılaşılabilmektedir. Gıda bağımlılığı obezite oluşumu üzerinde oldukça büyük bir etkiye sahiptir. Normal kiloya sahip kişilerde gıda bağımlılığıyla mücadele edilmesi daha kolay olmaktadır. Bu kişilerde vücut yalnızca genetik olarak iyi olanı almak ve fazla kaloriyi işlemek için fiziksel aktivitelerin artırılması üzerine kuruludur. Gıda bağımlısı olanlar kilo alma ya da vücuda zarar vermelerine rağmen yemeye devam etmektedir. Stresli olunan dönemlerde tek çeşit yiyeceğe karşı takıntılı olabilir ve aşırı şekilde tüketiyor olabilirsiniz. Endişeler azaldığında ise kilolarınızla baş etmeniz gerekecektir.

Gıda Bağımlılarında Görülen Özellikler


İç Giyim

  • Belirli yiyecekleri yeme eğiliminin artması ve planlanandan daha fazla yenildiğinin fark edilmesi
  • Acıktığınızda yalnızca belirli yiyecekleri yeme tutumunun gösterilmesi
  • Yedikten sonra kötü hissedilmesine rağmen bu durumdan vazgeçilmemesi ve suçluluk duygusu arttıkça daha fazla yenilmesi

Engellenmesi İçin Yapılması Gerekenler

  • Belirli yiyeceklerin sık yenmesi yerine bir defada büyük miktarlarda yenilmelidir.
  • Yağ, şeker ve tuz oranı yüksek olan yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
  • Tek başına yemek yenmemelidir.
  • Televizyon karşısında yemek yenmemeli, fiziksel aktivitelere daha fazla zaman ayrılmalıdır.

pembeoje

Sormak istediklerinizi, Deneyimlerinizi ve Fikirlerinizi Yorum Yaparak Paylaşabilirsiniz...

Bu Konuya Yorum Yapın