Hamilelik Döneminde Beslenme

Gebelik süresi her anne adayı için oldukça önemli ve sıkıntılı geçen bir dönemdir. Bu dönemde anne adayı hem fiziksel hem de ruhsal olarak birçok değişikliğe uğrar. Fiziksel yönden birçok değişikliğe uğrayan anne adayı duygusal yönden de birçok hezeyan yaşar.

Ağlamak, gülmek, üzülmek, sevinmek, mide bulantısı, baş dönmesi gibi birçok duyguyu aynı anda yaşamaya başlar. Bu dönemde anne adayının çevresindeki kişilerin dikkatli olması gerekir. Üzerinde en önemle durulması gereken konu ise gebelikte beslenme durumudur. Anne adayının gebelik döneminde düzenli beslenmesi çok önemlidir.

Gebelik Döneminde Beslenme


İç Giyim

Hamilelik döneminde nasıl beslenilmelidir?

  • Anne adayı bu dönemde adaçayı ve kahve içimini azaltmalı bu içeceklerin yerine ayran, taze sıkılmış meyve suyu, süt içebilir.
  • Hazır gıda hamilelik döneminde hazır gıda ile beslenmemelidir.
  • Sosis, sucuk gibi yiyecekler tüketilmemeli tüketilecekse de çok az şekilde tüketilmelidir.
  • Haftada iki gün et iki gün balık ve beyaz et tüketilmelidir.
  • Günde alacakları protein, kalsiyum, demir ve gerekli vitaminler olan A, B1, B2 ve C vitaminleri yiyeceklerden düzenli şekilde alınmalıdır.
  • Çikolata içinde kafein, teobromin gibi maddeler bulunur. Bu yüzden çikolata tüketimi aşırıya kaçılmadan çok az miktarlarda belli aralıklarla yapılmalıdır.

Anne adayları hamilelik döneminde aşerme durumları yaşar. İlk aylarda yaşanan iştahsızlık, bulantı, uykusuzluk, kusma gibi durumlar anne adayları zorlar. Kokulara karşı da aşırı hassasiyet gösteren anne adayları az ve sık aralıklarla yemek yemelidir. Izgara, haşlama ve fırın yemeklerine yönelmelidir. Salatalardan ve meyvelerden tüketebilirsiniz. Eğer sabah bulantılarınız varsa galeta, meyve suyu ve kraker yenebilir.

Gebelik döneminde en yararlı ve en zararlı besinler nelerdir?

Gebelik döneminde anne adaylarının tüketmesinde sakınca olan ve olmayan pek çok besin vardır. Anne adayları gebelikleri süresince kalsiyum ve protein açısından süt, yoğurt, sardalya, peynir ve balık, tavuk eti tüketmelidir. C vitamini, lif, portakal, folit asit için yeşil yapraklı sebzeler ile beslenmelidir.

Anne adayları tatlı ve şekerlemelerden, likörler, gazlı ve şekerli içecekler, kızartmalardan, aşırı derecede çay e kahveden uzak durmalıdır.

Gebelik süresi boyunca anne adaylarının beslenmesine dikkat etmesi kadar düzenli şekilde uyku ve dinlenmeye de ihtiyacı vardır. Düzenli ve sağlıklı beslenmenin yanında bu konulara da dikkat edilirse anne adayları gebelik sürecini daha rahat atlatacaklardır.

pembeoje

Sormak istediklerinizi, Deneyimlerinizi ve Fikirlerinizi Yorum Yaparak Paylaşabilirsiniz...

Bu Konuya Yorum Yapın