Obezite Tedavisi Yöntemleri

Obezite oluşumundan önce korunma büyük bir önem taşımaktadır. Obeziteden korunmak ise çocukluk çağında başlamalıdır. Çocukluk ve adolesan dönemde oluşan obezite, yetişkinlik dönemindeki obezite için zemin hazırlamaktadır. Bu sebeple aile, çevre ve okulda yeterli ve dengeli beslenme, fiziksel aktiviteler konusunda bilgilendirilmelidir. Obezite tedavileri bireylerin kararlılığı, etkin katılım, zorunlu, uzun ve süreklilik gerektiren bir süreci içermektedir.

Tıbbi Beslenme Tedavisi

                Bu yöntemde vücut ağırlığının boya göre olması gereken düzeye indirilmesi hedeflenmektedir. Bu tedavinin bireye özgü olduğu unutulmamalıdır. Başlangıçta belirlenecek hedefler bireylerin olası gereken ideal ağırlıklar olabileceği gibi biraz üzerinde de olabilmektedir. Yeterli ve dengeli beslenme kurallarıyla uyumlu bir diyet hazırlanır. Buradaki amaç bireylere doğru beslenme alışkanlıklarının kazandırılmasıdır.


İç Giyim

Egzersiz Tedavisi

                Fiziksel aktiviteler yağ dokusunu ve karın bölgesindeki yağlanmayı azaltmaktadır. Tıbbı beslenme tedavisiyle birlikte destekleyici bir özellik taşımaktadır. Böylece ağırlık kazanımları engellenebilmekte, zayıflanma ve ağırlığın tekrar kazanılması önlenmeye çalışılmaktadır. Yetişkinlerde her gün ortalama 30 dakika orta şiddetli egzersiz önerilmektedir. Uygulanacak egzersiz programı kişiye özel, eğlenceli, günlük yaşam alışkanlıkları ile uyumlu ve uygulanabilir olmalıdır.

Obezite

Davranış Değişikliği Tedavisi

Vücut ağırlığı denetiminde uygulanan bu tedavi fazla ağırlık kazanımına neden olacak yemek yeme ve fiziksel aktivitelerle alakalı olumsuz davranışların olumlu yönde değiştirilmesi, azaltılması, olumlu davranışların da pekiştirilerek yaşam biçimi haline gelmesini amaçlamaktadır. Bu tedavinin aşamaları ise:

  • Kendi kendini gözlemleme
  • Uyaran kontrolü
  • Alternatif davranış geliştirme
  • Pekiştirme, kendi kendini ödüllendirme
  • Bilişsel yeniden yapılandırma
  • Sosyal destek

Farmakolojik Tedavi

Obezite tedavisi için kullanılacak ilaçların hafif ve orta dereceli ağırlık fazlalıkların uygun olmadığı ön görülmektedir. Kullanılan ilaçlar sağlık açısından güvenilirliği saptanmış, obeziteye neden olan etiyolojiye uygun bir etki göstermelidir. Ayrıca kısa ve uzun dönemlerde önemli yan etkileri olmamalı, bağımlılık yapmamalı ve mutlaka doktor kontrolünde kullanılmalıdır.

pembeoje

Sormak istediklerinizi, Deneyimlerinizi ve Fikirlerinizi Yorum Yaparak Paylaşabilirsiniz...

Bu Konuya Yorum Yapın