Çay Nasıl Güzel Demlenir?

Çay, Türklerin en çok sevdiği ve içtiği sıcak içeceklerin başında yer almaktadır. Sabah kahvaltısında, öğle yemeğinde, akşam yemeğinde başta olmak üzere daha pek çok defa çay demlenip içilmektedir.

En Güzel Çay Nasıl Demlenir

Çay demlemek kişinin damak zevkine bağlı olarak değişmektedir. Tarçın, karanfil, zencefil gibi malzemeler bazı kişiler tarafından çay ile birlikte karıştırılarak demlenir. Çayın iyi koşullarda ve nemden korunacak şekilde ağzı sıkıca kapatılarak saklanmalıdır.


İç Giyim

Güzel Çay Demleyebilmenin 6 Önemli Unsuru

  1. Çay en güzel nasıl demlenir?sorusuna verilecek en birinci cevap çayın kaliteli ve kokusunun çok hafif olmasıdır. Sert ya da genzi yakıcı bir kokuya sahip olan çaylar kalitesiz çaylardır. Çayın rengi mutlaka koyu olmalıdır. Çay yaprakları bükük, kıvrımlı ve parlak olmalıdır. Demlenecek çay toz halinde olmamalıdır. Bunu test etmek için bir peçeteye az bir miktar çay dökülüp bakılır. Kaiteli çayı anlamanın bir diğer yolu ise 1 bardak suya bir tutam atılan çay sonucunda suyun rengi yavaş yavaş değişmelidir.
  2. Suyun kalitesi en az çayın kalitesi kadar çok önemlidir. Berrak, kokusuz, renksiz, pH değeri 7 ile 8 arasında olan su ile çay demlenmelidir. Kaynatılan su yoğun bir kireç bırakıyorsa o su ile de demlenilmemelidir. Çeşme suyu ile demlenecek çayda istenilen kalite bulunmaz. Ayıca klorlu, kireçli ve madenli sular çay için uygun su çeşitlerinden değildir.
  3. Çay mutlaka porselen, bakır ya da cam demliklere demlenmelidir.
  4. Kaç dakika demleneceği ve demlenme süresi iyi ayarlanmalıdır.
  5. Çayı demlemek için kaynatılan su asla fokurdatılmamalıdır. Çay üzerinde kaynar su dökülmemelidir. Aksi halde çay yanacaktır.
  6. 1 çay kaşığı çaydan 1 çay bardağı çay çıkacağı göz önüne alınarak çay demlenmelidir.

Çay nasıl demlenir

Çay Nasıl Demlenir?

                Çay nasıl güzel demlenir sorusuna ilk olarak demliğin altına su koyup ısıtarak başlanır. Hafif ılıklaşan su demliğin üstüne konulan çayın üzerine bir miktar dökülür ve bu su süzülür. Böylece çay yıkanmış olur. Demliğin altına terar su konur ve kaynatılır. Su kaynadıktan sonra demlik suyun üzerinden alınır ve suyun kaynamasının durması 15-20 saniye kadar beklenir. Kaynaması duran su demliğe sallamadan, tek bir noktadan ve yavaş yavaş dökülür. Demlenen çayı posası alınmalıdır çünkü posa zamanla çayın lezzetini bozacaktır.

pembeoje

Sormak istediklerinizi, Deneyimlerinizi ve Fikirlerinizi Yorum Yaparak Paylaşabilirsiniz...

Bu Konuya Yorum Yapın