Rahim İltihabı Nedir, Belirtileri Nelerdir, Rahim İltihabı Nasıl Tedavi Edilir?

Rahim iltihabı, üreme çağında aktif cinsel hayatı olan kadınlarda görülen bir enfeksiyondur. Birçok şekilde kendini gösterir. En önemli belirtileri arasında kasık ve karın bölgesinde ağrı, regl döneminin dışında oluşan kanamalar, kusma, vajinal akıntılar, ateş gibi belirtiler vardır.

Rahim iltihabının oluşması için, kişinin aktif bir cinsel yaşamının olması gerekir. Vajinal akıntı ile birlikte gerçekleşerek enfeksiyona dönüşür. Kişi kendisinde bu tür rahatsızlığı anlayamazken jinekolojik muayenede sonunda rahim iltihabının olup olmadığı anlaşılır.

Nedeni olmayan ağrı ve kanamaları dikkate almalısınız


İç Giyim

Birçok kadın hayatında bir kere bile olsa rahim iltihabına maruz kalabilir. Yumurtalık ve tüplerde oluşabilecek bakteriyel bir hastalık cinsel hayatı aktif olan hemen her kadın üreme çağındayken ortaya çıkabilecek bir rahatsızlıktır.

Vajinada enfeksiyona sebep olan bakteriler rahime girerek tüplere ve yumurtalıklara ulaşır. Bir doğum anında, bir kürtaj uygulamasında bu bakteriler yayılabilir. Bu durum karın bölgesinde ve kasık bölgesinde ağrıya sebep olur. Özellikle cinsel ilişki sırasında bu ağrı kişiye rahatsızlık verir. Bu durum regl durumunun haricinde kanamalara da sebep olur. Vajinal akıntı sarımsı ya da yeşilimsi renkte olmaya başlar. Böyle durumda regl durumu haricinde olabilecek kanamalara ve ağrılara dikkat etmeli ve muhakkak bir doktora görünmelisiniz.

Rahim Ağzı İltihabı

Rahim iltihabı neden oluşur?

  • Vajinal enfeksiyonlar
  • Korunmasız cinsel ilişki sırasında bulaşabilecek HIV ve HPV virüsü
  • Cinsel ilişki sırasında vajinaya uygulanan yabancı cisimler (krem, tampon vs.)
  • Prezervatifte bulunan lateks maddesine alerjisi olanlar

Rahim iltihabı tedavisi için neler yapılabilir?

Rahim iltihabı bakteriyel bir enfeksiyondur. Bu yüzden antibiyotik tedavisi ile işe başlanabilir. Klamidya, trikomonas ya da gonore gibi bakteriler için antibiyotik tedavisi uygulanabilir. Herpes virüsü ise antivirüs ilaçlarıyla tedaviye başlanır. Ancak bu tedavi uygulanırken cinsel ilişkiye girilmesi sakıncalıdır.

Çoğu zaman ilaç tedavisi etkili olur. Ancak daha ileri bir rahatsızlıkta yakma, dondurma ya da lazer tedavisi uygulamak gerekebilir. Bu uygulamalarda ise cinsel ilişki yaklaşık 2-3 ay yasaktır. Eğer cinsel yolla bulaşan bir durum ise partnerin de tedavi edilmesi gerekir ve tedavi süresi bitmeden cinsel ilişkiye girilmemelidir. Ne kadar erken teşhis edilirse tedavisi o kadar kısa ve kolay olur. Ayrıca tedavi edilmeyen rahim iltihabı ileride kısırlık gibi problemlere de yol açabilir.

 

pembeoje

Sormak istediklerinizi, Deneyimlerinizi ve Fikirlerinizi Yorum Yaparak Paylaşabilirsiniz...

Bu Konuya Yorum Yapın