Hamilelik İzni Ne Zaman Başlar?

Hamilelik düşüncesi hemen her kadının yaşamak istediği bir durum olarak kabul edilir. Bir bebek sahibi olmak duygusu kadınlar için çok önemlidir. Hamilelik ile birlikte çalışan kadınlar bazı haklara kavuşurlar. Bu hakları bilerek işyerinizden izinlerini ve doğum sonrasında alabileceğiniz izinleri bilmeniz gerekir.

Hamilelik süresi 40 haftadır. Genelde doğum ise 38 ya da 40. haftada meydana gelir. Çoğu zaman 41.haftada da olan doğumlar olabilir. Bunun yanında erken doğum yani prematüre gelişen doğumlar da meydana gelebilmektedir.

Doğum izni kaçıncı haftada başlıyor


İç Giyim

Doğum izni ne zamandır ve ne kadar sürer?

Tüm bunlar göz önüne alınarak yasada belirtilen maddeye göre de bir anne adayının hamilelik izni, doğum gerçekleşmeden sekiz hafta önce başlamalıdır. Hamilelik izni doğum öncesinde 8 hafta ve doğum sonrasında 8 hafta olmak üzere toplam 16 haftadır. Yapılan kontrollerde anne adayının durumu çalışmaya müsait ise doktorun onayı ile birlikte istenirse doğumdan üç hafta öncesine kadar çalışma imkanı vardır.

Tabi bu imkan doğum sonrasında yanmaz. Yani doğum sonrası iznine bu fazla çalışılan süre eklenir. Böylece çalışan anne adayı 6 aylık ücretsiz iznini kullanır. Ayrıca bu durum senelik izin sürelerinde de alınmaz. Yani senelik izin süresi değişmez.

Anne adaylarının bir avantajı daha vardır. Eğer doğumda çoğul gebelik söz konusu ise doğum öncesinde verilen 8 haftalık hamilelik iznine iki hafta daha ekleme yapılır.

Hamilelik izni alınması için neler yapılmalıdır?

  • Çalıştığınız şirketin muhasebe bölümünden hangi sigorta müdürlüğüne bağlı iseniz o sigorta müdürlüğüne başvuru yapmanız gerekir.
  • Beklenen doğum tarihini doktorunuzdan öğrenerek bu tarihten en fazla 8 hafta öncesini hesaplayarak randevu gününü hesaplamanız gerekir.
  • Hesapladığınız tarihe göre kadın doğum doktorunuzdan randevu alarak işyerinizin verdiği vizite kağıdı ve sağlık karnesi ile sigorta hastanesine başvurmanız gerekir.
  • Doktor almak istediğiniz doğum izin tarihi ile olası doğum tarihi konusunda aynı düşüncede ise size doğum izin verir.
  • Doktordan bu konuda muhakkak rapor almalı ve doğum izni hakkınızı kaybetmemelisiniz.
  • Doktordan bu raporu almazsanız doğum ücretiniz de doğum öncesi izniniz de yanar.

Doğum izin ve doğum ücretinizi hukuki şekilde alabilmeniz için muhakkak doktor raporunuzu almalısınız. Çünkü doğum izniniz raporu aldığınız gün başlamış olacaktır.

 

pembeoje

Sormak istediklerinizi, Deneyimlerinizi ve Fikirlerinizi Yorum Yaparak Paylaşabilirsiniz...

Bu Konuya Yorum Yapın