Tırnak Batmasına Kalıcı Tedavi

Oldukça sık görülen ayak sorunları arasında yer alan tırnak batması nedeniyle parmaklarda şişlik, kızarıklık ve ağrı şikayetleri görülebilmektedir. İleri derece şikayeti olan hastalarda ise çorapların sık sık kirlenmesi, ayakkabı giyerken zorlanılması, iltihap ve apse gibi sorunlarda yaşanabilmektedir.

Sebepleri

Genellikle ayak başparmağında görülen tırnak batması, tırnakların yumuşak dokuyu tahriş etmesine bağlı olarak iltihaplı ya da iltihapsız şekilde görülen kronik yaralardır. Tırnak yatağı ve tırnak arasındaki doğuştan var olan uyumsuzluk sebebiyle özellikle ayak başparmağında tırnaklarda batık meydana gelebilmektedir. Aynı zamanda yanlış ayakkabı seçimleri ve yanlış tırnak kesimi de bu problemi daha belirgin hale getirebilir. Aynı tırnakta tek taraflı batıklar olabileceği gibi kimi zaman çift taraflı batıklar da meydana gelebilmektedir. Bu durumda yapılabilecek bazı önlemler bulunmaktadır.


İç Giyim

  • Tırnaklar çok fazla kesilmemeli ve mümkün olduğunca uzun bırakılmalıdır.
  • Tırnak kesiminin düz ve küt bir şekilde olmasına dikkat edilmelidir.
  • Ayakkabı seçiminde ayağı sıkmayan ve küt uçlu ayakkabılar tercih edilmelidir.

Tırnak batması için yapılan en büyük yanlışlardan biri de uzman doktorlara gitmek yerine merdiven altı tabir edilen güzellik salonlarına gidilmesidir. Ancak doktor olmayan bu kişiler tarafından yapılan bilinçsiz uygulamalar yüzünden tam olarak iyileşmeme ve iltihaplanmalar görülebilmektedir. Ayrıca bu uygulamalar kalıcı tırnak bozukluklarına da yol açabilmektedir. Tırnağın tamamen çekilmesi de bu süreçte uygulanan oldukça yaygın bir yaklaşımdır. Bu yöntem tırnağın yeniden oluşma sürecinde 8 ay kadar geçici bir rahatlama yaratmaktadır ancak daha sonra aynı problem tekrarlanacaktır.

Kalıcı Tedavi

Antibiyotik tedavisi ile birlikte tırnak tamamen ya da kısmen çıkarılmakta ve tırnağı oluşturanın tabakanın fenolle tahrip edilmesi işlemlerine yer verilmektedir. Fenolizasyon olarak da bilinen bu tedavide yalnızca batan kısım kesilerek çıkarılmakta ve tırnağı doğuran tabakanın tırnağın yeniden büyümesiyle batmaması için tahrip edilmektedir. Tırnağın et içerisindeki kısımları çıkarılarak batık kısımdaki tırnağı doğuran tabakanın tahribiyle uygulanan işlem yaklaşık yarım saat sürmektedir.

pembeoje

Sormak istediklerinizi, Deneyimlerinizi ve Fikirlerinizi Yorum Yaparak Paylaşabilirsiniz...

Bu Konuya Yorum Yapın