Boşanma Davası Nasıl Açılır

Boşanmak isteyen kişiler için uygulanan hukuki prosedürlerin uygun ve doğru bir şekilde yürütülmesi boşanma süreci kadar sonucun selameti açısından da önemlidir. Boşanma davaları Aile Mahkemeleri’nde görülür. Eğer bulunduğunuz yerde Aile Mahkemesi yoksa boşanmak için Asliye Mahkemesi’ne başvurmalısınız.

Tek Taraflı Boşanma Davası Nasıl Açılır

Boşanma davasının açılabilmesi görevli mahkemeye verilecek dilekçe ile mümkün olur. Son 6 ayda aynı yerde ikamet ediyorsanız boşanmak için o bölgenin mahkemesine başvurabilirsiniz. Eğer son 6 ay içinde ikametgah adresiniz değişmişse bu durumda dava, davalının bulunduğu yerde açılmak zorundadır.


İç Giyim

Boşanma davasının süresi:

Boşanma davası açtıktan sonra sürecin nasıl ilerleyeceğini ve ne kadar süreceğini merak ediyor olabilirsiniz. Aslında süreci belirleyen en önemli etken boşanmanın anlaşmalı mı yoksa çekişmeli mi olduğudur. Anlaşmalı boşanmalar tek celse de bitebilirken çekişmeli boşanmalar 6 celseye kadar uzayabilmektedir. Boşanma sürecinin doğru yönetilmesi için bir boşanma avukatı tutmalısınız. Başvurduğunuz mahkemenin iş gücü, hukuki prosedürlerin niteliği de süreci etkileyen diğer etmenler arasındadır.

Boşanma davası görülürken birçok husus bir arada görüşülür. Bunlar arasında nafaka, mal paylaşımı ve velayet gibi konular vardır. Yine aile birliğine aykırı davranışlarda bulunan taraf mahkeme uygun görürse tazminat da ödeyebilmektedir. Bu aşamada tanıklar ve deliller devreye girer. Bu tarz davalar genellikle çekişmelidir ve uzun sürmektedir. Boşanmada hangi tarafın kusurlu olduğu tespit edildikten sonra buna göre bir karar verilir. Bu sebeple boşanmanın doğru bir seyir izlemesi önemlidir. Burada tutacağınız avukatın oldukça deneyimli ve bu konularda uzman bir kişi olması gerekir. Yine deliller doğru bir şekilde sunulması, tarafların doğru bilgiler vermeleri, sürecin etkili bir şekilde takip edilmesi için her önlem alınmalıdır.

Anlaşmalı boşanma davası nasıl açılır

Boşanma davası reddedilebilir mi?

Eğer boşanma için öne sürülen durum kişilerce ispat edilemezse hakim boşanmayı reddedebilir. Eğer bir çiftin boşanma davası reddedilmişse üç yıl boyunca yeniden dava açamazlar. Yani aynı sebepten tekrar dava için dilekçe verilememektedir. Bu sebeple boşanmak isteyen kişi önce bir avukatla görüşerek doğru tespitlerde bulunmalı ve haklı seçenekler sunmalıdır. Eğer dava reddedilirse hem maddi hem de manevi kaybınız olur. Bununla birlikte eğer çok geçerli bir sebep yoksa kişiler anlık sinirlerine yenilerek dava açmamalıdır.

pembeoje

Sormak istediklerinizi, Deneyimlerinizi ve Fikirlerinizi Yorum Yaparak Paylaşabilirsiniz...

Bu Konuya Yorum Yapın