Bel Fıtığı Tedavisi

Bel ağrısı yaşan kişi sayısı oldukça fazladır ve bu oldukça yaygın olarak görülen bir sağlık problemidir. Bel ağrıları baş ağrısından sonra en sık görülmekte olan ağrılar arasında yer almakta ve insanların yaklaşık %85’inde yaşmalarındaki bir dönemde ortaya çıkmaktadır. Bel fıtığı ise omurgalar arasında bulunan kıkırdağın aşırı zorlamalar sebebiyle yerinden kayarak omurilik kanalı içine doğru girmesidir. Bu durumda bacaklara gelen sinirlere ve omuriliğe baskı yapması sonucunda meydana gelmektedir.

bel fıtığı nasıl geçer

Tedavi Yöntemleri


İç Giyim

Bel fıtığı tedavisi disk adı verilen elastiki maddelerin bacaklara giden sinirlere yaptığı bası derecesine bağlı olarak değişmektedir.

Başlangıç Safhası: Sadece bel ve bacak ağrısı olması ve herhangi bir uyuşukluk, hareket kısıtlılığı ve güç kaybı olmaması durumunda bel fıtığı başlangıç safhasındadır. Bu durumda hastaya kas gevşetici ilaçlar verilmekte, yatak istirahatı ve belini zorlayacak hareketlerden kaçınması önerilmektedir. Hastalara yapılan öneriler ise aşağıdaki gibidir.

  • 1-2 kiloyu geçen ağırlıklar kaldırılmamalıdır.
  • Öne ve yanlara doğru eğilmek ve beli bükmek yasaklanmaktadır. Yerden bir şey alınması gerekiyorsa çömelerek alınmalıdır.
  • Otururken belin arkasına bel boşluğunu destekleyecek şekilde yastık konulmalıdır. 20 dakikadan fazla oturmamaları önerilmektedir.
  • Yukarıya doğru uzanmak yasaklanmaktadır. Yüksek bir yerden bir şey alınacaksa sandalye ya da merdiven kullanılmalıdır.

bel fıtığı

İleri Aşamalar: Kas gevşeticiler ve istirahata rağmen şikayetler devam ediyorsa fizik tedavi uygulaması yapılabilir. Mutlaka bir uzman kontrolünde yapılmalıdır. İlk birkaç günde ağrılarda artma olabilmektedir. Ancak tedaviye önerilen süre boyunca devam edilmelidir. Yapılan tedavilere rağmen ağrılar geçmemişse nükleoplasti uygulaması yapılabilir. Aynı zamanda lazerle diskektomi de yapılabilmektedir.

Ameliyat Gerektiren Durumlar: Fizik tedaviye rağmen ağrıların devam etmesi ya da geriletilemeyen güç kayıpları, bacaklarda incelme, idrar tutamama, dayanılmaz ağrılar, MR filmlerinde diskten kopmuş parça tespitinde çözüm cerrahi operasyonlardır. Ameliyatla omurilikten çıkmış olan sinirlere yapılan mekanik bası giderilmektedir. Cerrahi müdahale yapılmaması durumunda sinire basıların devam etmesi hastalarda idrar tutamama, cinsel güç kaybı, ayaklarda kuvvetsizlik gibi sorunlar meydana gelebilmektedir.

pembeoje

Sormak istediklerinizi, Deneyimlerinizi ve Fikirlerinizi Yorum Yaparak Paylaşabilirsiniz...

Bu Konuya Yorum Yapın