Egzama Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

Yaygın bir cilt hastalığı olan egzama, iç ve dış faktörlere göre sınıflandırılır. İçsel olan egzama türleri seboreik egzama ve atopik egzamadır. Dışsal sebeplerden oluşan egzama ise alerjik temas egzama, tahrişten dolayı oluşan egzama ve güneşe bağlı fotokontakt egzama olmak üzere ayrılır.

Çoğu egzama kronik olarak seyrederken her yaş grubunda görülebilecek egzama özellikle çocuklarda atopik egzama olarak seyrini gösterir.

Egzama neden oluşur?


İç Giyim

Oluşma nedenleri bilinmemekle beraber egzamayı tetikleyen bazı faktörler bulunmaktadır. Bu faktörlerin içinde kullanılan ilaçlar, kullanılan bazı kozmetik ürünleri, cilde temas eden potasyum bikromat egzamaya neden olabilir. Enfeksiyon sonucu oluşan egzamalar ise mantar ya da mikroorganizma kökenli olmaktadır.

Egzama Neden Olur

Egzama belirtileri nelerdir?

Egzama belirtileri arasında saçlarda kepeklenme, doku çatlaklarından gelen sızıntı, deride pullanma ve kabuklanma, şiddetli şekilde kaşıntı, dokuda meydana gelen kızarıklık, eritem sayılabilir.

Egzama belirtileri arasında sayılan eritem, kızarıklık, parlaklık, kaşıntı, pullanma, kabarcıklanma her zaman aynı anda görülmez. Bazı zamanlar tüm belirtilerini gösterirken kimi zaman sadece bir iki tane belirti gösterir. Akut ve kronik egzama olmak üzere iki çeşittir. Akut egzamalar genelde kaşıntı ve akıntı şeklindedir. Kronik egzamalar şiddetli kaşıntı, pullanma ve kabarcık oluşumu şeklinde seyrini gösterir. Kaşıntının yanı sıra kabarcıklı oval şekiller de oluşabilir. Vücudun hemen her yerinde olabilecek belirtilerdir.

Egzama

Egzama tedavisi nasıl yapılır?

Egzama tedavisinde akut ve kronik egzama tedavilerinde ayrı yöntemler kullanılır. Akut egzama tedavisinde medikal yöntemler kullanılır. Krem ya da oral yöntemler sayesinde akut egzama tedavisi yapılabilir.

Kronik egzamaların tedavisinde ise ilk önce tetikleyici faktörlerin bastırılması sağlanır. Kronik egzama hastalığı olan kişiler özellikle stres ve uykusuzluktan kaçınmalıdır. Ciltlerine kesinlikle kimyasal madde temas etmemelidir. Temizlik malzemeleri, parfümler, sabunlar kronik egzamalı kişilerin egzama bulunan bölgelerde daha fazla ilerlemesine sebep olurlar. Asit özelliği olan meyve ve sebzeler tüketilmemelidir. Özellikle limon ve domates kronik egzaması olan kişilerin uzak durması gereken besinlerdir.

pembeoje

Sormak istediklerinizi, Deneyimlerinizi ve Fikirlerinizi Yorum Yaparak Paylaşabilirsiniz...

Bu Konuya Yorum Yapın