Farenjit Nedir, Farenjitin Bitkisel Yollarla Tedavisi Mümkün müdür?

Farenjit, geniz akıntısı yani boğazda meydana gelen tahriş sonucu oluşan kızarıklardır. Farenjit yüzünden bademcikler ve dokular şişer ve kişiye rahatsızlık verir. Genellikle kış mevsiminde mikrop ve virüsler boğaza yerleşerek enfeksiyon oluşmasına sebep olur.

Kronik ve akut farenjit

Kronik farenjit, sigara ve alkol kullanımı, alerjiler, virüs ve bakteriler, kuru hava, genizde oluşan akıntı sebep olur. Aşırı derecede soğuk içecek ve yiyecekler bademciklerin iltihaplanarak farenjite sebep olabilirler. Burun tıkanıklığı ise farenjite davetiye çıkaran rahatsızlıklardandır.Akut farenjite sebep olan virüs ve bakterilerdir. Kapalı ortamlarda daha fazla kendini hissettirir. Havada bulunan toz ve bazı maddeler, soğuk algınlığı akut farenjite sebep olabilir.


İç Giyim

Farenjit belirtileri nelerdir?

En bilinen belirtileri arasında öksürük, ateş, halsizlik, burun akması, boğazda ağrı, kuruluk hissi, kaşınma, yorgunluk gibi belirtilerdir. Kronik farenjitte ateş olmadığı gibi halsizlik sorunu da görülmez. Boğazda devamlı takılı bir şeyler olduğu hissi vardır.

Risk grubunda kimler vardır?

Farenjit risk grubunda bulunan kişilerde doğuştan gelen bir takım özellikler farenjite yakalanma riskini yükseltir. Bunun yanında aşırı stres, düzensiz yaşam, sigara ve alkol kullanımı, düzensiz uyku kişilerin farenjite yakalanmasını kolaylaştırır.

Farenjit tedavisi için neler uygulanır?

Genellikle antibiyotik kullanımı ile farenjit tedavisi başlar. Antibiyotik dışında ateş düşürücü, ağrı kesici, öksürük için ilaç ve geniz akıntısı için ilaç verilir. Bunların yanında farenjitten korunmak için sigara ve alkol kullanımı bırakılmalı, kapalı, kirli ve tozlu ortamlardan kaçınmalıdır. Eller her zaman yıkanmalıdır. Çok sıcak ve çok soğuk yiyecek ve içecekler tüketilmemelidir.

Bitkisel tedavi yöntemleri

Kaynatılmış bir su bardağı sıcak suya 1-2 çay kaşığı bal konur. Aynı miktarlarda papatya, anason, adaçayı, rezene, kekik, nane ve civanperçemi çayı karıştırılır. Günde birkaç kez gargara yapılır.

Bir tatlı kaşığı kekik, bir çay bardağı sirke, bir tatlı kaşığı kimyon bir kapta karıştırılır. Üzerine iki bardak su eklenerek kaynatılır. Karışım soğuduktan sonra günde birkaç kez gargara yapılır.

Bir su bardağı su ve iki yemek kaşığı dolusu adaçayı ortalama on dakika kaynatılır ve ılımaya bırakılır. Günde üç defa sabahları bir akşam yatmadan iki defa uygulanır.

pembeoje

Sormak istediklerinizi, Deneyimlerinizi ve Fikirlerinizi Yorum Yaparak Paylaşabilirsiniz...

Bu Konuya Yorum Yapın