Lösemi Nedir, Belirtileri, Tedavi Süreci, Yapılması Gerekenler

Lösemi, halk arasında bilinen adıyla kan kanseridir. Kemik iliğinin normal olmayan, kök hücrelerce oluşturulan blast kötü hücreleri tarafından hapsedilerek kan yapımının durmasıdır. Yetişkinlerin yanı sıra çocuklarda da en fazla iki ile beş yaşlarında görülür. Lösemi hastalığı genel olarak kalıtsal olmamakla birlikte çok nadir lösemi tiplerinde kalıtsallık görülebilir. Lösemi hastalığı bilinenin aksine bulaşıcı bir hastalık değildir.

Blast hücreleri nedir?

Blast hücreleri, lösemi hastalarında görülür. Kötü huylu hücrelerdir. Normal kan hücrelerinin üretilmesini engelleyen bu kötü huylu blast hücreler kemik iliğinde üretilirler. Normal kan hücrelerinin işlevini görmezler.


İç Giyim

Löseminin belirtileri nelerdir?

Daha farklı belirtiler göstermekle birlikte bilinen belirtileri arasında lenf bezlerinde büyüme, iştahsızlık, tende solukluk, vücutta oluşan kırmızı noktalar, vücutta morarma, kemiklerin ağrıması, burun ve diş eti kanamaları, zayıflama, yüksek ateş sayılabilir.

Lösemi

Lösemi tanısı nasıl konur?

Lösemi tanısı konusunda uzman doktor tarafından çeşitli tıbbi uygulamalar ve ileri düzeyde kan ve kemik iliği tahlilleri sonucunda konur.

Lösemi tipleri nelerdir?

Akut lenfoblastik lösemi ve Akut myeloblastik lösemi olarak iki tip lösemi türü vardır. Akut lenfoblastik lösemi diğer lösemi tiplerine göre çocuklarda dah sık rastlanmaktadır.

Lösemi tedavisinde hangi süreçler vardır?

Lösemi tedavi edilen bir hastalıktır. Ancak uzun ve masraflı bir tedavi dönemini kapsar. ALösemi tanısı konulan bir hasta için süreç oldukça uzun ve yorucudur. Kemoterapi ve kemoterapi sonrası doktorlar tarafından yapılan analizler sonucunda bazı vakalarda kemik iliği nakli ile tedavi süreci devam eder.

Lösemi tedavisi alt tiplerine göre değişiklik gösterir. Bunun yanında tedavi yaklaşık iki ile üç yıl arasında değişkenlik gösterir. Lösemi tedavisindeki başarı lösemi grubuna göre değişkendir. ALL standart risk grubu başarı oranı %91 civarlarındadır.

Lösemi tedavisi muhakkak lösemiye uygun koşulları olan merkezlerde ve steril, temiz ortamlarda sağlanması gerekir. Dengeli beslenme ve hasta kişiye psikolojik destek üst düzeyde olmalıdır. Verilecek psikolojik destek aynı zamanda tedavinin başarısında büyük rol oynar.

Kemoterapi denen ilaçlar tedavide büyük rol oynar. Lösemi tedavisinde kemoterapi denen on farklı ilaç kullanılır.

Temizlik ve hijyen büyük önem taşır

Lösemi hastası çocukların temizliğe ve hijyene büyük önem vermesi gerekir. Kullanılan çamaşırlar, giyecekler, yatakta kullanılan çarşaflar, havlular hatta çatal kaşık bile özen gösterilerek yıkanmalı ve sıkça değiştirilmelidir. Vücut temizliği de lösemili çocuklarda büyük önem taşır. El ve ayakların sürekli temiz tutulması önemlidir.

Lösemi hastalığında yenmemesi gereken besinler

Lösemi hastalığında özellikle çocukların tüketmemesi gereken besinler arasında turp, ayva, havuç başta gelir. Kızartma türü besinler, çok baharat içeren yiyecekler, turşu, mayonez, ketçap, kremalar tüketilmemelidir. Tümbesinler evde pişirilmeli ve hazır yiyecek asla kullanılmamalıdır.

Kemoterapi sırasında ağızdan beslenme bozulacağı için kolay sindirilebilen, kalori bakımından zengin ve temiz beslenmeye çok önem verilmelidir.

Lösemi hastalarında kemoterapi ilaçlarının verdiği etkiyle saçlar dökülür. Tedavi sonunda saçlar yine eski haline dönerek uzamaya başlar.

pembeoje

Sormak istediklerinizi, Deneyimlerinizi ve Fikirlerinizi Yorum Yaparak Paylaşabilirsiniz...

Bu Konuya Yorum Yapın