Ev İçerisinde Saksı Sebzesi Nasıl Yetiştirilir?

Birçok kimsenin bahçeli evi olmayabilir. Ancak çoğu insan evlerinde saksı içinde sebze yetiştirme isteği ile balkonlarında, evlerinde saksı içinde sebze yetiştirmek için birçok yöntem denerler. Çiçekler kadar sebzeler de evlerde rahatlıkla yetiştirilebilir. Yeter ki sabır ve sevgi ile bu işi yapmak isteyin.Evde yetiştirilecek saksı sebzesi ticari bir amaç gütmediği için gübre muhakkak çiftlik gübresi veya evsel atıklardan yapılan gübrelerden kullanılmalıdır. Asla suni gübre kullanılmamalıdır.

Toprak seçimi çok önemlidir

Bitki ve çiçekler için en önemli besin kaynağı topraktır. Karışım olmayan toprak saksı sebzesi yetiştirmek için uygun olmaz. Suni gübre asla kullanmamalı ve mümkünse çiftlik gübresi ve evsel atıklardan yapılan gübre kullanılmalıdır.


İç Giyim

Evde yetiştirilecek saksı sebzesinde toprak steril hazır toprak kullanılmalı ve bolca çiftlik gübresi kullanılmalıdır. Evde yetiştirilen saksı sebzeleri elbette ki ticari amaçlı yetiştirilen sebzelerden çok çok farklı olacaktır. Gerek koku gerek tat bakımından tamamen ticari amaçlı yetiştiricilikten uzak olmaktadır.

Bahçede Sebze nasıl yetiştirilir

Tohum ekimi ve çimlendirme en önemli konu

Saksıda sebze yetiştireceğiniz zaman kullanacağınız toprak çok iyi olmalıdır. Yanmış ve elenmiş çiftlik gübresi, ince elenmiş dere kumu ve elenmiş bahçe toprağı iyice karıştırılır. Eğer bunlar çevrenizde yoksa zirai tohum kullanabilir ya da torf toprağı yani hastalık ve haşere içermeyen, su tutma kapasitesi yüksek, havalanma kapasitesi olan toprak kullanabilirsiniz.

Sebze yetiştireceğiniz saksının içine en az 15 cm’lik toprak konarak üstü hafifçe bastırılarak toprağın iyice saksının içine yerleşmesi sağlanır. Yetiştirmek istediğiniz sebze tohumları aralıklı şekilde saksıya yerleştirilir. Ekilen tohumların üzeri yarım santim kadar yine aynı şekilde toprakla örtülür ve üzerine hafif şekilde bastırılır. Sprey yapma özelliği olan bir şişe ile toprak sulanır. Buradaki püf nokta toprağın fazla sulanmamasıdır. Saksının üzerine şeffaf naylon serilerek sera ortamı oluşturulur. Tohumlar başlarını topraktan göstermeye başlayınca üzerindeki şeffaf naylon alınarak günde yaklaşık bir saat fideler güneşlenmeye bırakılır. Ancak burada direk güneş ışığına maruz bırakılmaz.

Eğer saksıda salatalık, fasulye, bezelye, börülce, nohut gibi tohumlar direk yerlerine ekilirken maydanoz, dereotu, tere, roka, semizotu gibi tohumlar serpme yoluyla ekilir. Saksıda sebze yetiştirirken bodur cinsleri seçmek her zaman iyidir.

pembeoje

Sormak istediklerinizi, Deneyimlerinizi ve Fikirlerinizi Yorum Yaparak Paylaşabilirsiniz...

Bu Konuya Yorum Yapın