Döküntülü Hastalıklar

Döküntülü hastalıklar genellikle çocukluk çağında çıkartılan viral hastalıklardır. Ancak çocukluk döneminde çıkarılmayan yetişkinlik döneminde de çocuklarla birlikte viral döküntülü hastalıkları çıkaran birçok yetişkin bulunmaktadır.

Bilinen en yaygın döküntülü hastalıklar

Belirtileri arasında yüksek ateş, iştahsızlık ve halsizlik vardır. Döküntüler küçük kırmızı lekeler halinde vücuda yerleşir. İçleri sıvı dolarak kabarcık halinde kendini gösterir. Kaşıntılı seyreden hastalık kabuk bağlayana kadar rahatsızlık uzun süre etkilidir. Kabarcıklar asla kaşınmamalı ve çıkan ateş çocuklarda aspirin yerine başka yollarla düşürülmeye çalışılmalıdır.


İç Giyim

Birçok hastalığın aşısı bulunmaktadır. Bebeklik döneminde yapılan aşılar sayesinde birçok döküntülü hastalık önlenebilmektedir. Kızamıkçık aşı olmayan 5 ile 14 yaş arasındaki çocuklarda görülür. Yüz bölgesinde başlayarak tüm vücuda yayılan kızamıkçık baş ağrısı, halsizlik ve iştahsızlık belirtileri gösterir. Kızamıkçık geçirmemiş kadınlar özellikle hamilelik döneminde dikkat etmelidir. Hamilelik döneminde geçirilen kızamıkçık bebek hayatını tehlikeye sokabilir. Bu yüzden kızamıkçık geçirmeyen kadınlar hamilelik dönemine girmeden 3 ay önce aşı yaptırmalıdır.

Bir virüs yoluyla vücuda yerleşen kızamık yakın temasla ve havadan geçer. Kızamık bulaşıcı bir hastalık ilk başta yüz ve boyunda başlayan kızamık daha sonra vücuda yayılmaya başlar. 9 aylıkken yapılan ilk aşı çocuğun 7 yaşına geldiğinde tekrarlanmalıdır.

Havadan damlacıklar şeklinde ya da tükürük yoluyla bulaşan kabakulak halsizlik, ateş, baş ağrısı ve tükürük bezlerinin şişmesi belirtilerini gösterir. Bazı zamanlarda bu belirtiler görülmeyebilir. Çocuklarda çok ağır şekilde geçirilmeyen hastalık yetişkinlerde çoğu zaman kadınlarda menenjit erkeklerde testis enfeksiyonu olarak bir üst kademeye atlar. Hastalık çoğu zaman sık olmasa da böbrekleri, tiroit bezlerini, kalbi ya da pankreası da etkileyebilmektedir.

Yetişkinlerde görülen sedef hastalığı

Çocuklarda daha seyrek görülen sedef hastalığı yetişkinlerde daha sık rastlanmaktadır. Sedef hastalığının kesin oluşma nedeni belirsizdir. Kol ve bacaklarda görülen aynı zamanda saç derisinde de oluşabilen hastalık mantar, egzama gibi bir görüntü oluşturur. Bu yüzden bu hastalıklarla çok sık karıştırılır. Nedeni bilinmediği için belirli bir tedavisi de yoktur. Ancak çıkan belirtiler tedavi edilerek kişi rahatlatılmaya çalışılır.

pembeoje

Sormak istediklerinizi, Deneyimlerinizi ve Fikirlerinizi Yorum Yaparak Paylaşabilirsiniz...

Bu Konuya Yorum Yapın