Dudak Çatlaması Nasıl Geçer

Özellikle kış günlerinde soğuktan çatlayan dudaklar estetik açıdan istenmeyen bir görüntü oluşturmasının yanında bu, oldukça acı verici de bir durumdur. Genellikle kuruyan ve soğuyan havanın ve rüzgarın sebep olduğu bu problem sonucunda düzgün ve pürüzsüz görüntüsünden uzaklaşan dudaklar kanamaya ve çatlamaya başlar.

Acı Verici Dudak Çatlakları Nasıl Geçer

Dudakların içinde yağlı bezeler olmadığı ve ince bir deriye sahip olduğu için dış emenlerden kolayca etkilenmektedir.


İç Giyim

Dudakların çatlamasının sebepleri:

Dudak çatlamasına alerjiye sebep olan etmenlerden dolayı da oluşabilir. Örneğin metala karşı alerjisi olan kişiler teneke kutuda içecekler içtiklerinde dudakları zamanla çatlar. Yine asit içeren besinler de dudaklarda alerjiye sebep olmaktadır. Bazı meyvelerin içindeki asitler dudakları aşındırarak çatlamasına sebep olur. Rüzgârdanve güneşten çabuk etkilenen kişilerde genellikle vitamin eksikliği özellikle de B12 vitaminin eksikliği gözlenir. Gribal enfeksiyonlar da dudak çatlamasına sebep olabilir. Burun yerine dudaktan nefes almak isteyen kişilerin dudakları kurur ve çatlamaya başlar. Eğer kişide horlama alışkanlığı varsa her sabah kalktığında dudaklarının kuruduğu fark eder. Kullanılan bazı ilaçlar da çatlak oluşumunu hızlandırmaktadır. Sedef gibi bazı hastalıklarda da cilt kuruyup çatlamaktadır. Bu tarz rahatsızlıklarda çatlama ve kuruluk hissi sadece dudaklarda değil tüm vücutta görülür.

Dudak çatlamasının psikolojik sonuçları:

Dudakları çok sık çatlayan kişilerin tipik davranışı dudaklarını sürekli yalamasıdır. Hatta bu durum zamanla kronikleşmeye ve kişiyi rahatsız etmeye başlar. Dudaklar yalandıkça daha hızlı kurur ve çatlakların boyutları da büyür.

Dudak çatlamasını önlemek için;

Öncelikle dudaklarınızı sürekli nemli tutmanız gerektiğini unutmayın. Küçük çaplı çatlaklarda eczanelerde satılan nemlendirici kremler ve rujlar etkili olurken çeşitli rahatsızlıklara ve ilaca bağlı olan çatlaklar içinse bu yöntem işe yaramamaktadır. Bunun için doktorunuzun önerici yoğun nemlendiricileri kullanmalısınız.

Özellikle soğuk ve rüzgarlı günlerde dudağınızı yalamamaya özen gösterin ve nemlendiricinizi sürmeyi unutmayın.

1 su bardağı ceviz yağı içine balmumu koyarak karıştırın ve bu karışımı sabahları dudağınıza sürün. Zamanla dudaklarınızın daha nemli durduğunu fark edeceksiniz.

Badem yağını, balı ve vanilyayı eşit oranlarda karıştırıp bu karışımı çatlayan dudağınıza sürebilirsiniz. Bala ve yoğurda eklenen salatalık rendesi de dudakları beslediği gibi nemlendirmektedir.

pembeoje

Sormak istediklerinizi, Deneyimlerinizi ve Fikirlerinizi Yorum Yaparak Paylaşabilirsiniz...

Bu Konuya Yorum Yapın