Hipertansiyonun Sebepleri, Tanısı ve Tedavisi

Tansiyon, kalp atımı sonucu damarlarda oluşan basınçtır. Yüksek ve düşük tansiyon olmak üzere iki türlü tansiyon çeşidi vardır. Normal tansiyon değerleri küçük 80 büyük 120 değerlerindedir. Yüksek tansiyonda ise küçük değer 90 büyük değer 140 olursa hipertansiyon yani yüksek tansiyon var demektir.

Hipertansiyon belirtileri nelerdir?

Çoğu zaman hipertansiyon belirtilerini göstermez. Bu durumda birçok kişi yıllar boyunca hipertansiyon olduğunu bilmeden yaşayabilir. Hipertansiyon, birçok hastalığı da beraberinde getirir. Kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği, felç gibi hastalıklar hipertansiyon ile beraber kişiye yapışıp kalabilir. Hipertansiyon belirtileri arasında ense bölgesinde hissedilen ağrı, baş dönmesi, sersemlik, baş ağrısı, sık tuvalete gitme, çarpıntı hissi, aşırı terleme, nefes darlığı şeklinde belirtiler gösterir. Ancak tüm bunların yanında bazı hastalarda hiçbir şikayet de olmayabilir.


İç Giyim

yüksek tansiyona ne iyi gelir

Hipertansiyona neden olan faktörler nelerdir?

Bazen hipertansiyona sebep olan faktörler bilinmeyebilir. Bilinen sebepler ise böbrek hastalığı, hormonal rahatsızlıklar, böbrek atar damarında darlık, böbrek üstü bezi bozukluğu, troid bezi bozukluğu gibi hastalıklar hipertansiyona sebep olan faktörlerdir. Bunun yanında aşırı tuz kullanımı, aşırı kilo, ailede tansiyon hastalığının olması, yaş, şeker hastalığı, aşırı stres ve sinirlilik, aşırı alkol kullanımı da hipertansiyona neden olan faktörler arasında yer alır.

Hipertansiyon nasıl teşhis edilir?

Hipertansiyonu teşhis etmek için ilk önce tansiyonunuzun ölçülmesi gerekir. Eğer tansiyon ölçümü sonucunda kan basıncı 140/90 ve daha üstü değerlerde çıkıyorsa hipertansiyon tanısı konabilir. Bunun haricinde doktor kontrolünde kan testleri ve EKG çekilerek tanı tamamen netleştirilir. Bu tetkiklerin yanı sıra göz dibi araması da doktorun kanaatine göre istenebilecek tetkiklerden biridir.

Tansiyon yükseldiğinde ne yapmak gerekir

Hipertansiyon tedavi yöntemleri

Hipertansiyon tedavisi ömür boyu sürecek tedavilerden biridir. Hipertansiyon tedavisinde asıl amaç kan basıncı değerlerini normal değerlere düşürmektir. Tansiyonun normal değerlere düşürülmesi kalp krizi, felç, kalp ve böbrek yetmezliği gibi riskleri de azaltmakta önemli rol oynar.

Hipertansiyon tedavisinde kişinin hayat tarzını da değiştirmesi gerekir. Düzensiz bir yaşantısı olan kişinin uyku düzeninden yeme düzenine kadar her şeyini değiştirmesi gereklidir. Düzenli egzersiz yapılmalı, uyku düzenine önem verilmeli ve dengeli ve sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmalıdır. Sodyum alımı azaltılmalıdır. Eğer kişi kilolu ise kilo sorunu mümkün olan en az duruma indirilmelidir. Sigara ve alkol tüketimi kesilmelidir. İlaç tedavisi de düzenli olarak uygulanmalıdır.

pembeoje

Sormak istediklerinizi, Deneyimlerinizi ve Fikirlerinizi Yorum Yaparak Paylaşabilirsiniz...

Bu Konuya Yorum Yapın