Rahim Ağzı Yaraları

Halk arasında rahim ağzı yarası ya da rahim yarası olarak bilinmekte olan servisit jinekolog doktorların en sık karşılaştığı jinekolojik sorunlar arasında yer almaktadır. Rahim ağzı yaraları genel olarak rahim ağzı dokusu iltihabıdır. Servisitler sıklıkla bir enfeksiyona bağlı olarak gelişmekte ancak zaman zaman irritasyon ya da travmalar sonucunda da ortaya çıkabilmektedir. Kadınların yarısından fazlasında hayatlarının belirli dönemlerinde rahim ağzı yaraları problemleri görülebilmektedir. Yaşa bağlı olmaksızın cinsel yönden aktif olan kadınlar rahim ağzı yaraları için bir adaydır.

Kasık ağrıları ve vajinal akıntıları olan kadınların pek çoğunda başka bir hastalıkla birlikte ya da tek başına rahim ağzı yaraları bulunabilmektedir. Belirtilere diğer pek çok hastalığa benzemekte ve özel yakınmalar yaratmaması nedeniyle kişilerin kendi kendine rahim ağzı yaralarından şüphelenmesi oldukça zordur. Genellikle farklı nedenler için yapılan jinekolojik muayenelerle fark edilmektedir.

Vajinada yara


İç Giyim

Belirtileri

                Rahim ağzı yaralarının ilk belirtisi adet kanaması bitişini takip eden dönemlerde ortaya çıkan vajinal akıntılardır. Diğer belirtiler arasında ise anormal vajinal kanamalar, kaşınma, vajinada yanmalar, ilişki sırasında ağrı, ilişkiden sonra kanama, idrar yaparken yanma ve bel ağrıları yer almaktadır. Hafif vakalarda herhangi bir bulgu olmamasıyla birlikte olay ilerledikçe kötü kokulu ve iltihabı akıntılar ortaya çıkmaktadır. Uzayan ve tedavi edilmeyen servisit mukus yapısını kötüleştirmekte ve spermlerin servikal kanala girişlerini bozabilmektedir. Bu şekilde ise kısırlığa yol açabilmektedir.

Genital Bölge Yaraları

Tedavisi

                Rahim ağzı yaraları uzamış ya da altında yatan etkenlerin tedavi edilmesine rağmen yaşanan durumda herhangi bir gerileme yoksa bu bölgede bulunan anormal hücrelerin takibi için küçük cerrahi girişimler yapılabilmektedir. Tedavi için en sık kullanılan yöntemler ise koterizasyon (yakma), krioterapi (dondurma) ve lazer tedavisidir. Hastalığın tedavisi için muayeneler sonucunda belirlenmektedir.

pembeoje

Sormak istediklerinizi, Deneyimlerinizi ve Fikirlerinizi Yorum Yaparak Paylaşabilirsiniz...

Bu Konuya Yorum Yapın