Rektal Kanama Neden Olur ve Nasıl Geçer ?

Rektal kanama, hemoroid olarak bilinen ve kişiye ağrı ve acı veren bir hastalıktır. Makatta bulunan kan damar ağlarının yarılması, büyümesi sonucu meydana gelir. Ağrılı bir süreçtir. Yanma hissi ön plandadır. Kanama şiddetli ya da az miktar olabilir. Kanama şiddetli olursa kesinlikle bir doktora görünmek gerekir. Çoğunlukla ağrı ve yanmalar kendiliğinden geçer. Ameliyat en son düşünülecek seçenektir.

Rektal kanama nedenleri

Rektal kanama, hamilelik döneminde ve büyük abdestin zorlukla yapılabildiği durumlarda ortaya çıkabilir. Rektal kanamanın görülme nedenleri arasında Crohn hastalığı, hemofili, kolit, makat bölgesinde siğil sayılabilir.


İç Giyim

Rektal kanama belirtileri

Rektal kanama, dışkı renginin koyu siyah, kırmızı şarap rengi, parlak kırmızı şeklinde kanama olmasıyla birlikte olur. Dışkının bu şekilde olması; ishal, kabızlık, dışkıda kanama, karın alt bölgesinde ağrılara sebep olur. Kilo kaybı görülür. Yorgunluk, halsizlik görülmeye başlar. Bağırsaklarda gaz oluşur. Ağrılar kramp şeklinde kişiye yansır.

Tedavi yöntemleri

Tuvalet yaparken ıkınma hareketi kanamalara ve çatlaklara yol açar. Bunu bol su içerek ve lif oranı bol meyve ve sebze tüketerek geçişebilirsiniz. Egzersizler de çaredir. Böylece kabızlık engellenmiş olur. Tuvalette çok uzun süre kalınmamalıdır. Anüs çevresinin temizliği çok iyi olmalıdır. Ağrının hafiflemesi için buz kompresi yapmak da tedavi yöntemlerinden biridir.

Rektal kanamaların tedavisi ise kanamanın şiddetine, miktarına ve rengine göre değişir. Bağırsaklar elden geldiğince sağlıklı olmalıdır. Bunun için de sağlıklı besinler, lifli yiyecekler tüketilmesi gerekir.

Bunların yanında kişisel bakım merhemlerinden veya reçetesiz satılan fitillerden alınır. Ancak şikayetler hala devam ederse, 50 yaş üzerinde iseniz muhakkak doktora görünmenizde fayda vardır.

Rektal kanama tanısı

Rektal kanama tanısı makattan kontrol yapılarak konur. Alınacak dışkı örneğinden gizli kan testi uygulanır. Kolonoskopik inceleme yapılarak rektal kanamaya sebep olabilecek sebepler araştırılır. Makattan bağırsağın içinin görülmesi için bir tüp sokulur. Gerekli bölgelerden alınacak örnekler incelemeye gönderilerek tanı konur.

pembeoje

Sormak istediklerinizi, Deneyimlerinizi ve Fikirlerinizi Yorum Yaparak Paylaşabilirsiniz...

Bu Konuya Yorum Yapın