Diyabet Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Diyabet halk arasında şeker hastalığı olarak da bilinir. Diyabet önlemi alındığı zaman kontrol altında tutulabilen bir hastalıktır. Ancak önlem alınmazsa çok tehlikeli durumlara kadar insanı götürebilecek niteliktedir.

Diyabet hastalarında glukoz ve insülin çok önemlidir. Glukoz, vücudun enerji kaynağıdır. Hücrelere enerji taşır. İnsülin ise pankreas tarafından üretilen ve vücudun ihtiyacı olanını harcaması için salgılayan bir organdır. Diyabetlilerde ya hiç insülin üretimi yoktur ya da vücudun ihtiyacı olan insülin miktarından azı üretilir.

Şeker Hastalığı (Diabet)


İç Giyim

Diyabet hastalığının belirtileri

Diyabet hastalığının bilinen en önemli belirtisi susuzluktur. Tip 1 diyabet hastaları çok sık susar ve oldukça fazla tuvalete çıkarlar. Diğer belirtileri arasında dehidrason, mide bulantısı, kilo kaybı, deride kuruluk, kızarma, solukların hızlanması, karın ağrısı, açlık hissi, zihinde bulanıklık vardır. Bunun yanında diyabetli kişinin nefesi asetona benzer bir şekilde kokar.

Tip 2 diyabet hastaları tıpkı tip 1 diyabet hastaları gibi sık tuvalete çıkarlar. Aşırı sıvı tüketimi vardır. Aşırı iştahlı olunmasına rağmen kilo kaybı görülür. Bu belirtiler glikoz miktarı kontrol altına alınırsa ortadan kalkar. Bulanık görme, halsizlik ve bitkinlik, deri ve ağız içinde oluşan enfeksiyonlar ve vajinal mantar enfeksiyonları da tip 2 diyabet hastalarında görülen belirtiler arasındadır.

Diyabetin bir başka başlangıç belirtisi olarak hiperglisemisendromu sayılabilir. Hiperglisemi sendromunda inme, kalp krizi, yaralanma gibi hastalıklar, ağır geçen enfeksiyon stresinin kandaki glukoz miktarını aşırı yükseltmesi olarak karşımıza çıkar. Hiperglisemisendromunun belirtileri arasında ise gittikçe artan açlık hissi, mide bulantısı, kusma, ağızda kuruluk, deride kuruluk, yanma gibi belirtiler vardır. Bu belirtilerin yanı sıra zihinde bulanıklık, bilinç kaybı, uyuşukluklar da görülebilir. En kötü sonucu ise kişinin komaya girmesidir. Böyle bir durumda kişiye muhakkak insülin tedavisi uygulanmalı ve damar yoluyla yüksek miktarda sıvı verilmelidir.

Şeker Hastalığı Belirtileri

Diyabet tedavisi

Diyabet ömür boyu süren kronik bir rahatsızlıktır. Bu yüzden her zaman moralli olmak ve diyabet oldum diyerek üzülmek yerine hayatınızı daha kaliteli ve sağlıklı geçirmek için uğraşmalısınız. Diyabet tedavisinin amacı kan şekerini ve oluşan diğer risk faktörlerini yani tansiyon, kolesterol gibi faktörleri kontrol altına almaktır. Bu yüzden kilonuz, beslenmeniz, egzersiz alışkanlıklarınız, diğer sağlık problemleriniz ile baş etme diyabetinizin tipine göre değişiklik gösterecektir. Yaşam tarzınızı değiştirerek diyabet hastalığınızı kontrol altında tutabilirsiniz. Gerek oral yolla gerekse enjeksiyon yoluyla ilaç tedavisine devam ederek hayat boyunca diyabetinizi rutinde tutabilirsiniz.

pembeoje

Sormak istediklerinizi, Deneyimlerinizi ve Fikirlerinizi Yorum Yaparak Paylaşabilirsiniz...

Bu Konuya Yorum Yapın