Kadınlarda Asit Reflu Belirtileri

Mide ekşimesi ya da hazımsızlık gibi belirtileri olan asit reflü, yemeğe bağlı ortaya çıkan karın ağrısı, oniki parmak bağırsağında oluşan ülser ya da mideden kaynaklanabilir. Mide ekşimesi ya da yanması olarak da bilinen asit reflü mide asidinin özofagus kanalına gitmesi anlamına gelir.

Asit reflünün oluşma nedenleri nelerdir?

Asit reflünün temel nedenleri arasında aşırı yemek ve midede çok fazla basıncın olmasıdır. Midede fazla basınç ise fazla kilo, hamilelik ve kabızlıkta meydana gelebilir. Bunların yanında asit reflüye sebep olan faktörler arasında mide fıtığı, katı ve sıvı yağlar, aşırı stres ve uykusuzluk, aşırı kilo, gazlı içecekler, kahve, sigara, alkol, asitli meyve suları, nane, aşırı çikolata sayılabilir.


İç Giyim

Asit reflüsüne iyi gelen yiyecekler

Asit reflünün belirtileri nelerdir?

  • Hıçkırık ve bulantı
  • Boğazdan ya da ağız içine gelen acı ekşimsi asitli tat
  • Sebebi bilinmeyen kilo kaybı
  • Sık sık geğirme ihtiyacı
  • Kronik boğaz ağrısı
  • Kuru öksürük ve hırıltılı nefes

Asit reflü, endoskopi, biyopsi, X ışını, manometri ve pH testi ile teşhis edilebilir.

Bazı hastalıklarda hayat standartlarını değiştirmek gerekir. Yaşanılan düzensiz hayat, hareketsiz ve sağlıksız beslenme, birçok hastalıkta olduğu gibi asit reflüde de geçerli olan belirtilerdir.

Asit reflü tedavisi nasıl yapılır?

Sigara ve alkol kullanımını bırakarak işe başlayabilirsiniz. Sık sık ama az porsiyonlar tüketerek kilo alımınızı durdurabilir ve kilonuzu kontrol altında tutabilirsiniz. Yatmadan yaklaşık 2-3 saat önce yemek yemeyi bırakmalısınız. Aşırı kafein tüketimi de asit reflüyü tetikleyen faktörler arasındadır. Sıkı kıyafetler ve sıkı kemerler kullanmak mideye baskı uygulayacağından biraz daha bol kıyafetler seçilebilir. Tamamen düz bir yatakta yatmak yerine yatağın baş kısmının biraz daha yüksek olduğu bir yatış pozisyonu seçilebilir. Öğlen uykularında hiçbir zaman sandalye üzerinde değil yatakta ya da düzgün bir satıhta uyumalısınız.

Çeşitli bitkisel çaylar kullanarak da asitli reflüyü geçirebilirsiniz. Evde kendiniz yapabileceğiniz karışım çay sayesinde asit reflüyü engelleyebilirsiniz. Melekotu, hardal bitkisi, kırlangıçotu, melisa, meyankökü, süt devedikeni, nane, kimyon ve Alman papatyasından karışımından hazırlayacağınız çay ile asit reflünüze çare bulabilirsiniz.

pembeoje

Sormak istediklerinizi, Deneyimlerinizi ve Fikirlerinizi Yorum Yaparak Paylaşabilirsiniz...

Bu Konuya Yorum Yapın